Kome smeta Josip Širić-Šiki?: Otišao je u rat kad mnogi nisu bili svjesni ni da je rat počeo; da ga oni koji su pisali protiv njega bolje poznaju, postidjeli bi se svojih riječi

Zlonamjernici su obmanuli novinare informacijama o Požežaninu Josipu Širiću i iznijeli niz neistina o njegovoj mirovini i primanju “šoferskog” honorara u Ministarstvu branitelja. Iz poštovanja prema nadasve časnom čovjeku, hrvatskom branitelju Josipu Širiću – Šikiju dužni smo reći istinu i o tome kroz pisanu riječ progovoriti.

Onda kada je najviše trebalo Josip Širić među prvima je stao u obranu svoje Domovine…za razliku od nekih koji su se zaputili u zapadne zemlje i izbjegli braniti svoju rodnu grudu. Kroz što je sve Josip Širić u tim ratnim danima prolazio zna samo on sam. Je li se kao neki okoristio i iskoristio blagodati na koje je imao pravo? NIJE!!!

Nije glumio i izmišljao bolesti kako bi podebljao svoju mirovinu. Njegova mirovina koju prima je 3.670,06 kuna, što posvjedočuje isplatna lista koju javno objavljujemo. Dakle, nije 14 tisuća kuna kako mu to neki pripisuju.

Razgovarali smo o svemu s Josipom koji nam je uz veliku gorčinu zbog iznesenih neistina o sebi rekao nešto više i naglasio da je dragovoljac Domovinskog rata od 5.studenog 1990. godine kada je postao pripadnik specijalnih postrojbi MUP-a – bojna Rakitje, a kasnije 1. gardijske brigade Tigrovi.

To su početci Josipove odanosti prema Domovini kada je Josip proveo teške dane nerijetko gledajući smrti u oči, ali dragi ga je Bog čuvao i majčine molitve usmjerene Nebeskom Ocu. Prelaskom u svoju 123. požešku brigadu Josip je prošao sva ratišta i sudjelovao u svim akcijama koje su imale za cilj osloboditi i obraniti domovinu. Bio je, između ostalih akcija, sudionik prve oružane akcije krvavi Uskrs. U svojoj vojnoj karijeri dvaput je ranjen što nije iskoristio kako bi imao mirovinu na temelju invalidnosti.

-Nisam išao u rat za nikakve privilegije i zato želim da se sve ove gnjusne laži koje su o meni napisane demantiraju. Želim zaštiti svoj ugled i čast i sve one vrijednosti koje su u mene usadili moji roditelji, prvenstveno poštenje i skromnost. Otišao sam u mirovinu 31.prosinca 2005. godine s 20 godina efektivnog radnog staža. Tada sam dobio prvu mirovinu 2.776,00 kuna – ističe Josip dodajući kako se po odlasku u mirovinu zaposlio u jednoj zaštitarskoj tvrtki što je imao pravo, a mirovinu je u tom periodu zamrznuo, na što je također imao pravo.

– Moram se vratiti na gnjusne laži koje su napisane o meni da imam 14.000 kuna mirovine te da bolujem od PTSP-a i da sam 60 postotni invalid. To su politički napadi na mene i na ministra Tomu Medveda koji je častan i pošten čovjek. Ne zaboravite da je i ministar bio tri puta ranjen u Domovinskom ratu. Gnjusna je laž da je ministar Tomo Medved otjerao iz ministarstva zbog mene Jasmina Vrandukliju. Ja sam u Ministarstvo došao raditi umjesto gospodina Zdravka Jovanovića koji je otišao u starosnu mirovinu krajem 2017. godine, a taj Jasmin Vranduklija je ovdje doveden još za vrijeme prijašnjeg ministra Matića – nastavio je s pričom Josip nastavljajući priču o Jasminu Vrandukliji koji je prema Josipovim riječima doživio prometnu nesreću sa svojim privatnim vozilom i bio na bolovanju 6 mjeseci te da mu je tada zbog njegove ozljede kralježnice ponuđeno da radi u Ministarstvu, ali da ne ide na dulja putovanja što je on odbio i rekao da to ne želi raditi.

Mnogo bi se moglo pisati o Josipu Širiću – Šikiju ponosnom i časnom čovjeku koji ne zaslužuje da se s njegovim imenom netko poigrava jer na to nema pravo niti on to zaslužuje.
Koliko god zlonamjernici o njemu plasirali neistine pokušavajući umanjiti njegove zasluge u stvaranju Domovine u kojoj upravo danas ti isti zlonamjernici uživaju, o Šikiju od njegovih sugrađana i suboraca uvijek ćete čuti samo najbolje riječi. Život kakav je Šiki imao mnogi ne bi izdržali. On je. Unatoč svemu ostao je samozatajan i vrijedan, a to je ono što nekima očito smeta. Josip Širić-Šiki otišao je u rat kad mnogi nisu bili svjesni ni da je rat počeo. Da ga oni koji su pisali protiv njega bolje poznaju, postidjeli bi se svojih riječi.

Umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić odbacio je neutemeljene napise o Josipu Širiću kojeg jako dobro poznaje i cijeni kao branitelja i dragovoljca.

-Mogli bi puno pričati o Josipu Širiću. Kao osoba je cijenjen među svojim suborcima koji su s njim prošli gotovo sva ratišta. Slobodno mogu reći da nema puno takvih koji su u tom vremenu imali toliku hrabrost kao on. Josip ne zaslužuje takve neutemeljene napade i optužbe jer je on moralna osoba i nikada ne bi koristio nikakve povlastice i nanosio nekome zlo, a da njemu bude dobro. Svi mi branitelji i dragovoljci moramo stati iza svog kolege i reći pravu istinu što ovom prigodom činim i želim – rekao je Krešimir Pavelić, umirovljeni brigadir.

0 Comment