Kombajni u žitnim poljima diljem Požeštine: “Svaka zraka sunca itekako nam je potrebna”

Autor: DK

Ratarima koji su sa svojim kombajnima diljem Požeštine u žitnim poljima i završavaju s otkosima ječma prelazeći na prve otkose zobi i pšenice svaka zraka sunca dobro je došla i prijeko je potrebna. Sama pomisao na kap kiše kod umornog i napaćenog seljaka budi neraspoloženje jer je nje doista previše.

Lijepo je vidjeti kombajne, one najnovije tehnologije do onih iz ranijih godina, na cesti koji žele što prije stići u polje kako bi obavili ono što im je i glavna zadaća, odraditi žetvu.

U poljima se toliko užurbano radi kao da je utrka s vremenom i to s pravom jer povremene kapi kiše usporavaju i odgađaju radove u poljima.

-Nismo dragom Bogu ništa skrivili i sve što tražimo od njega je da nam dadne lijepo vrijeme kako bi kvalitetno mogli obaviti žetvu i spremiti ljetinu za našu stoku koja treba zimu preživjeti. Dakako da od svega toga trebamo nešto i zaraditi jer puno smo i ulagali. Ono što ne budemo spremili u svoje silose vozit ćemo otkupljivačima koji nam još uvijek nisu rekli koja će cijena žitarica biti. Uvijek je natezanje oko te cijene. Valjda ćemo nekako preživjeti – brzinom svjetlosti rekao nam je jedan ratar s područja Jakšića.
Za ječam ratari očekuju prinos od pet do šest tona po hektaru. Pšenice bi trebalo biti nešto malo više od šest tona po hektaru. Prema riječima većine ratara proteini su jako dobri koji jamče i veću otkupnu cijenu.

– Realne su količine prinosa po hektaru za ječam od pet do šest tona po i za pšenicu nešto malo više od šest tona po hektaru. Kod nekih su količine možda veće jer lažu sami sebe – kroz šalu nam je ispričao jedan ratar s područja Kaptola.
Kada ratari završe poslove na poljima i napune svoje prikolice daljnja im je obveza odvesti žitarice u silose. Možda im dobro dođe malo čekanja jer se uspiju malo odmoriti. Uglavnom istovar se brzo obavi u što smo se i sami uvjerili prilikom kraćeg boravka kod silosa Kutjeva d.d. u Požegi.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: