Kolinje kao nekada kod “novopečenog” gazde Emanuela Galića: Puno dvorište rabote, pokoja rakijica, ukusna jela i dobra atmosfera, a najvažnija je dobra organizacija…. /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Studeni i prosinac su od davnina mjeseci kada se obavljaju kolinja, spremanje mesa za duge i hladne zime. Danas je sve manje, onakvih kolinja kakva su nekad bila. A upravo kolinje po starim dobrim običajima bilo je protekog vikenda kod mladog Pleterničkog gazde Emanuela Galića.

On i njegova supruga Nikolina u braku su svega nekoliko mjeseci, no oboje su se složili da će njihova mlada obitelj nastaviti živjeti njegunući stare dobre običaje, a među njima i običaj kolinja. Emanuelu su u pomoć priskočili kumovi, prijatelji i susjedi. Uhodana je to ekipa koja zna što i kako treba raditi da se posao na vrijeme i odgovorno obavi.

Dok su na jedoj strani dvorišta bili majstori za kulene i kobasice na drugoj se “krojila” slanina, rezali čvarci i topla mast. Puno dvorište rabote, pokoja rakijica, vino, ukusna jela koja su pripremale ženske ruke, vesela atmosfera i u čas posla sve je odrađeno bez puno muke.

“Važna je dobra organizacija”, kaže nam vesela i vrijedna ekipa.

Kolinje je završeno. Slijede najljepši obiteljski dani proslave Božića pa Nova godina u kojoj Galić očekuje još jedan veliki događaj, rođenje djeteta. A dok je ovakvih vrijednih mladih obitelji bit će tu i jela i pića i veselja. Rekli bi stari “Samo nek je zdravlja”.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj: