Kojim medarima će ove godine biti otkupljen med za osnovce požeškog kraja?

Autor: Jelenko Topić

Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2021. godinu prihvaćen je na razini naše države. Njime će se provoditi edukacija djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a omogućit će se i bolji uvjeti za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu. 
 
Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.
 
Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem  trajnog povećanja  udjela meda u njihovoj prehrani, Program će se  provoditi u prvim razredima osnovnih škola. Med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med što dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Predviđena je i promocija hrvatskog pčelarstva kroz promociju meda lokalnih proizvođača (med hrvatskih pčelinjaka), čime im se daje primjeren značaj te se doprinosi zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe. 
 
Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih sudionika, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. U tri godine sudjelovalo je 853 škola sa 107 tisuća učenika kojima je dodijeljen med od blizu 600 pčelara.

Podsjetimo proteklih godina s područja Požeško-slavonske županije otkupljen je za ovu svrhu med slijedećih proizvođača: Andrej Egner iz Kutjeva, Anita Nekić iz Mokreša kraj Čaglina, Damir Bošnjak iz Požege, Dario Galić iz Mihaljevaca, Ivica Rajič iz Požege, Ivica Targuš također iz Požege, Marko Krivačić iz Prekopakre, Milan Božić iz Nurkovca, Mira Krivačić iz Prekopakre, Mladenko Soldo iz Požege, Nena Bijelić iz Čečavačkog Vučjaka, Petar Bajt iz Požege, Silvija Jirasek iz Pakraca, Slavko Hruška iz Požege, Stipo Antunović iz Velike, Stjepan Farbašić iz Kutjeva, „Valis Apis“ vl.. Tomislava Grgića iz Požege, Vinko Saleta iz Pakraca, Zdenka Prpić iz Požege, Zoran Genjaga iz Završja kraj Brestovca  i Željko Mirković iz Požege. Očekuju da će se to ponoviti i ove godine.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88