Koji su poduzetnici požeškog kraja svrstani među hrvatske bogataše sa najvećim kapitalom?

Autor: Jelenko Topić

Ne tako davno, osvrćući se na čuvenu izjavu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana o 200 bogatih obitelji, jedan domaći tjednik napravio je svojevrsnu analizu i listu poduzetnika u cijeloj zemlji koji raspolažu sa najvećim bogatstvom.

Dakako rasčlamba nije pokazala porijeklo kapitala jer tu ima onog pretvorbeno-privatizacijskog utjecaja, no ima tu i poduzetnika koji u takvim procesima nisu sudjelovali već su što bi rekli ljudi iz temelja stvorili pozamašna bogatstva.

Donosimo segmente  te analize i to o ljudima iz Požeštine ili onima koji su svojom imovinom povezani sa tim krajem.

Nezaobilazno ime je Enver Moralić. Iako je u Hrvatskoj poznat po Kutjevu i vinima, izvan granica njegovo ime se spominje u sektoru nafte i kemijske industrije. Tvrde da upravlja sa sedam milijuna eura i nadzire 51 milijun eura i povezan je s još osam tvrtki. Vlasnik je dvorca Štakorovec blizu Sv. Ivana Zeline, Vile Račić u Cavtatu, ljetnikovca Georg u Mokošici kraj Dubrovnika, golemog turističkog zemljišta u Kaštel Sućurcu te zemljišta u Kopru. Navodno je “težak” je 168 milijuna kuna.

Darko Aračić u Požegi ima tvrtku Agronom, koja se bavi poljoprivredom i u tome je više nego uspješna. Ostvaruju navodno prihod više od 200 milijuna kuna godišnje, te dobiti, koja varira od sedam do 12 milijuna. Ima i poljoprivredne ljekarne. Pokazao da se od zemlje može živjeti, ali je i zastupnik za poznate traktore Steyr i Case.

Josip Galić Još jedan Požežanin koji je uspio, ali ga se ne vidi na listama bogataša. Počeo je sa suprugom od malog butika sredinom ‘80-ih, te proizvodnje dijelova za kućanske aparate. Izgradio je lokalni lanac Presoflex, a onda 40 prodavaonica prodao Mercatoru. Njegova građevinska tvrtka je najveća u Požeštini, uzgaja vina na 25 hektara, a još 350 hektara zemljišta se koristi za ostale kulture. Vlasnik je i gradskog radija.Goran Šutalo je vlasnik poznatog metaloprerađivača i izvoznika Color Emajla, odnosno Color grupe sa više tvrtki, procjenjuje se da raspolaže imovinom od nekoliko milijuna eura . U poduzetničke vode je ušao početkom ‘80-ih kad je u očevoj garaži za kamione pokrenuo obrt za servisiranje kućanskih aparata. Prije četri godini se spominjalo da je njegova tvrtka  proizvela robe u vrijednosti većoj od 15 milijuna eura. Zaljubljenik je u lov i u koncesiji ima 4500 hektara lovišta na Papuku.

Zdravko Alvir nazvan  Kralj čokolade koji je sa Zvečevom dogurao daleko na tržištu čokolade. Prema ukupnom kapitalu i rezervama imao je navodno oko 40 milijuna kuna. Zvečevo je poznato po brendu Mikado, prvoj čokoladi s rižom na svijetu. Nije izvjesno sadašnje stanje zbog recesije i poteškoća u poslovanju jer je tvrtka prošla kroz predstečajnu nagodbu.

Zdravko Jelčić bio je najveći suvlasnik velike drvne industrije poznatog izvoznika namještaja Spin Valis iz Požege, na listi milijunaša su i ostali poput Marka Žmire ili Miljenka Katrančeka. Nije poznata sadašnja struktura vlasničkih udjela u toj tvrtci kao i njenoj kćeri Valis Fagus.

Foto: ilustracija, arhiva, pozega.eu

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića