Koji pčelari će ove godine prodati svoj med za podjelu osnovcima-prvašićima?

Autor: Jelenko Topić

Ovih dana objavljen je Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2021. godinu. Osigurana su sredstva u iznosu od milijun kuna za podjelu staklenki meda učenicima prvih razreda osnovnih škola u cijeloj zemlji.

Raspisan je poziv te se svi zainteresirani osnivači školskih ustanova pozivaju na uključenje u Program za financiranje prihvatljivih troškova za med zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 mililitara – istaknuli su. 

Pravo sudjelovanja imaju osnivači školskih ustanova, a to su država, jedinice lokalne i  područne (regionalne) samouprave, te druge pravne ili fizičke osobe. Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola 7. prosinca 2021., povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara s ciljem promocije meda lokalnih proizvođača, povećanja unosa meda u prehranu djece, podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Inače, ovaj dan prvi puta obilježen je 7. prosinca 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji sudionika, a posebice učenika prvih razreda. U tri godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 853 osnovnih škola s ukupno više od 107 tisuća prvoškolaca kojima je dodijeljen med od blizu 600 pčelara. Javni poziv otvoren je do 1. listopada 2021. godine. 

Podsjetimo proteklih godina s područja Požeštine otkupljen je za ovu svrhu med slijedećih proizvođača: Andrej Egner iz Kutjeva, Anita Nekić iz Mokreša, Damir Bošnjak iz Požege, Dario Galić iz Mihaljevaca, Ivica Rajič iz Požege, Ivica Targuš također iz Požege, Milan Božić iz Nurkovca, Mladenko Soldo iz Požege, Nena Bijelić iz Čečavačkog Vučjaka, Petar Bajt iz Požege, Slavko Hruška iz Požege, Stipo Antunović iz Velike, Stjepan Farbašić iz Kutjeva, „Valis Apis“ vl.. Tomislava Grgića iz Požege, Zdenka Prpić iz Požege, Zoran Genjaga iz Završja i Željko Mirković iz Požege. Oni očekuju da će i ove godine svoj med plasirati osnovcima.

Više iz kategorije