Koji gradovi zaslužuju taj status, a koji se oko uvjeta „šuljaju“?

Autor: Jelenko Topić

Ponukani pisanjem medija o slavonskom gradiću Otoku u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojemu od početka novog ustroja lokalne samouprave u našoj zemlji vlada jedan čovjek, svakako je zanimljivo vidjeti gdje su gradovi s područja Požeško-slavonske županije. Recimo odmah da ni u jednom od gradova toga kraja ne vlada isti gradonačelnik jer su se u svima oni mijenjali nakon provedenih izbora. Kao što je poznato status grada u Požeško-slavonskoj županiji imaju Požega, Pakrac, Kutjevo i Pleternica.

Po Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, neki od  navedenih gradova toga kraja ne bi mogli imati status grada, jer, definirano je spomenutim zakonom, ”grad je jedinica lokalne samouprave u kojoj je sjedište županije, te svako mjesto koje ima više od 10 tisuća stanovnika, a predstavlja urbanu povijesnu, prirodnu i gospodarsku cjelinu”.

Prema javno dostupnim podacima popisa stanovništva iz 2011. godine Pakrac je imao 8460 stanovnika, Lipik 5564, Pleternica 11.323, te Kutjevo 6247 žitelja. Treba svakako reći da su ti brojevi zasada osjetno smanjeni i to 10 do 20 postotaka zbog poznate “bijele kuge“, odnosno iseljavanja iz Slavonije. No, zakon nije u potpunosti definirao da li se broj stanovnika odnosi isključivo na to mjesto ili i na pripadajuća naselja te jedinice lokalne samouprave. Navedeni brojevi očigledno se odnose na cijelo područje tako da bi status grada mogao biti upitan za tri grada na ovom području što znači na sve osim županijskog središta Požege.

Hrvatski zakoni na svu sreću pisani su tako da, ”iznimno”, gradom može postati i mjesto s manje od 10 tisuća stanovnika, a tumačenje je zanimljivo(i po nama poprilično rastezljivo i široko)  ”gdje za to postoje posebni razlozi: povijesni, gospodarski, geoprometni”.

Po tim kriterijima vidljivo je da i još manje sredine od ovih gradova mogu dobiti status grada, a takvi slučajevi su već uočeni.

Komentiraj: