Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

KOD SONTAKIJEVIH IZ KUTJEVA OBNOVLJENA TRADICJA BACANJA RAŽANJA: Stari običaj slavonskog kolinja

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Dobra večer kusati mesari, mi smo čuli da ste klali, bi li nama nešto dali, kad već na večeru niste zvali, početak je teksta ražnja koji je čitao Ivan Fistrić, vinski biskup Fio Kutjevački, na kolinjskoj večeri u domu Hrvoja Sontakija Cece, u vinskim krugovima znanog kao biskup Kitokret Venjski, u Kutjevu. Bacanje ražnja stari je običaj slavonskog kolinja koji je u zadnje vrijeme zaboravljen.


Fistrić se prisjeća dana iz mladosti kada je običaj bio na večeri ubaciti ražanj, najčešće granu iz šljivika s nekoliko zašiljenih parožaka na kojoj je papir sa šaljivim tekstom u rimi koji je opisavao događaje na kolinju. Ražanj se kriomice ubacio u prostoriju kroz prozor ili ostavio pred vratima i pokucalo. Domaćin je naglas čitao pismo na opće veselje i smijeh okupljenih. Nabrajale su se pošalice na njegov račun, ukućana, mesara, a posebno kuharica. Često puta se netko od okupljenih znao i uvrijediti zbog njegovog sadržaja. Potom je gazdarica na šiljke natakla kruha i mesa, krofnu i onda bi ražanj ostavila na plotu, a uzeo ga je autor teksta koji je čučao negdje u mraku da ga se ne prepozna.


Fistrić čita stihove koji su vezani za kolinje uopće: Čuli jesmo da vam dreče svinje, mislili smo da vam je kolinje. Čvarci friški sve se žute, popili smo litru ljute. Metnite na ražanj mesa kao gazdina kesa, kobasica do Našica.


Potom se prelazi na nabrajanje onih koji su sudjelovali na kolinju: Gazda Ceco autom po pole je kreno, pa do kume da je vidi skreno. Glavni mesar Josip nam je tude, njemu se uvjek mlade snaše nude. Mladi gazda Ante brz je poput lava, velika mu ko kotluša glava. Šogor Miro kulene u mrežicu meće, tako što PVC cijev i mrežicu okreće.


I na kraju stihovi kao su završavali ražnjevi u kutjevačkom kraju: Kada vidiš mačka da se na plot vere, povuci ga za rep i sjeti se mene.


Obzirom da je obitelj Sontaki velika kod njih se svake godine kupuju četiri bravca i prerađuju u šunke, kuline, seke, kobasice, krvavice, švargle, čvarke, mast i drugo. Kod njih taj posao traje tri dana a pored članova obitelju uključeni su i rodbina, kumovi i prijatelji.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.