Kod požeškog biskupa u radnoj posjeti bila ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti Katarina Horvat-Levaj

Autor: Biskupija PZ

U utorak, 4. svibnja 2021. požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu ravnateljicu Instituta za povijest umjetnosti Katarinu Horvat-Levaj, nekadašnju ravnateljicu Instituta Ivanku Reberski te vlasnike „Artresor naklade“ Franju Kiša i Silvu Tomanić Kiš. Biskup im je predstavio nastojanja Požeške biskupije na području kulture kao važnoj sastavnici pastoralnog djelovanja i promicanja kršćanskog duhovnog identiteta.

Prikazao je radove na obnovi Katedrale sv. Terezije, restauriranje njezine opreme te djela suvremenih umjetnika koja su našla mjesto u tom sakralnom zdanju u službi slavljenja svetih otajstava i uzdizanja vjerničkog duha Bogu. Progovorio je i o Dijecezanskom muzeju u koji je smještena sakralna baština iz župa Požeške biskupije a koja se nalazi izvan liturgijske upotrebe, kao i o izložbi djela suvremene umjetnosti u Muzeju te želji da on posluži ponajprije učenicima katoličkih i drugih škola u upoznavanju umjetničkih djela po kojima se izgrađivao identitet čovjeka na ovim hrvatskim prostorima i kojem oni pripadaju.

Razgovarali su o tijeku suradnje na tiskanju monografije o Katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi s prilozima stručnjaka s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu te o izvršenju Ugovora koji je potpisala Požeška biskupija sa spomenutim Institutom. Očekuje se da će monografija uskoro ugledati svjetlo dana.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88