Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Kod Ivana Enjingija krize nema: Postojeći nasad od 55 hektara vinograda proširuje za još novih 10 /FOTOGALERIJA/

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Kod Ivana Enjingija krize nema: Postojeći nasad od 55 hektara vinograda proširuje za još novih 10 /FOTOGALERIJA/ Požega.eu | Kod Ivana Enjingija krize nema: Postojeći nasad od 55 hektara vinograda proširuje za još novih 10 /FOTOGALERIJA/

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

HRNJEVAC - Iako je već na pragu osmog desetljeća, Ivan Enjingi, jedan od najpoznatijih hrvatskih vinara, ne miruje. Postojeći nasad od 55 hektara vinograda proširuje za još novih 10. Ovih je dana završio sadnju ukupno 80 tisuća sadnica na lokalitetu Venje 3 smještenom na 350-400 metara nadmorske visine što je prema njegovim riječima idealna lokacija posebice za sortu graševine. Na tom lokalitetu je donedavno bila šikara, a pripremni radovi za sadnju vinograda trajali su gotovo dvije godine

-Da bi se moglo visoko produktivno mehanizacijom radit na ovom lokalitetu trebalo je teškom mehanizacijom velike zahvate napraviti teškim strojevima. Ovdje smo skidali kao što vidite 5-10 metara zemlje sve to poravnavali i kasnije nasipali kako bi dobili ono idealno zemljište za vinograd, to je zemljište presvučeno humusnim tlom kako bi loza mogla dobro napredovat.

Unatoč teškoj situaciji na vinskom tržištu Ivan Enjingi ne pribojava se nikakvih poteškoća. Kod njega je rad na prvom mjestu tako da nema vremena o ničem drugom razmišljati. U Enjingijevim je nasadima zastupljeno 12 sorti, a već od ove jeseni uvodi i jednu novu - Cabernet Frank.

-Uvijek je bilo kriza koje su prošle, a dobar vinograd uvijek će imati svoju vrijednost. Radim gotovo sve sa vlastitim sredstvima bez ikakvih poticaja. Ja nemam vremena da molim i da klečim da bi nešto dobio. Za to prosto nemam vremena. Sve ću odraditi i posaditi u vlastitoj režiji. od nikog ništ ne tražim - dodaje Enjingi.

Više od 30 godina Enjingijevi su vinogradi u ekološkoj proizvodnji i upravo je Enjingi jedan od prvih koji su se odlučili na ovakav način uzgoja. Niti zadnji mraz koji je sredinom travnja nanio ogromne štete požeško-slavonskim voćarima nije zaobišao i Enjingijeve vinograde. Više od 30 hektara je u potpunosti smrzlo, a i na preostalih 25 očekuje se značajno manji urod.

-Ja sam i za loše godine i sve nepogode mislio sam davno. Kad su loše godine rezerve vina su u podrumu tako da ne može doći do toga da nemam vina za svoje kupce. Uvijek mogu bilo koju nepogodu premostiti do godinu dvije dana - naglašava Ivan Enjigi.

Vina se skladište u podrume kapaciteta 650 tisuća litara gdje se brižno čuvaju do isporuke kupcima kojih ovaj ugledni vinar ima po cijelom svijetu.

-Najveće isporuke vina idu našim kupcima u Hrvatskoj. Imam i izvoz vina u Ameriku, Belgiju, Kinu, Nizozemsku i druge zapadne zemlje EU. Krenuo sam sa izvozom i u Rusiju. Trenutno je embargo uvoza u Rusiju. Bilo bi jako dobro da se ta situacija što prije riješi jer to je jako veliko tržište - ističe Enjingi.

Iz Enjingijevog podruma na tržište izlaze isključivo vina pakirana u butelje 0,75 i 0,375. Prodaje njegovog vina u rinfuzi nema.

Osim vinarstvom, Ivan Enjingi se bavi i stočarstvom te je na njegovoj farmi trenutačno više od 250 grla kanadske pasmine red Angus za koju njegovi prijatelji i kupci imaju sve veće potrebe.

/Foto: D. Mirković/ 

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.