Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

KNJIGA KA ČITATELJU: Požeška županija će dobiti pokretnu knjižnicu

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ilustracija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | KNJIGA KA ČITATELJU: Požeška županija će dobiti pokretnu knjižnicu Požega.eu | KNJIGA KA ČITATELJU: Požeška županija će dobiti pokretnu knjižnicu

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Ilustracija

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Putem mreže narodnih knjižnica u našoj zemlji, Ministarstvo kulture i medija je iniciralo izradu programa razvoja knjižnične usluge pokretnih knjižnica kako bi se unaprijedili uvjeti pristupa kulturnim sadržajima građanima koji žive na mjestima udaljenim od kulturnih središta. Mobilna knjižnična usluga važna je karika društvene infrastrukture koja osigurava demokratičnu dostupnost kulturnih, obrazovnih, informativnih i zabavnih sadržaja na dislociranim područjima, posebno djeci i mladima u poticanju čitanja, razvoju publike te uključivanju u raznovrsne knjižnične programe.
Veselo oslikani bibliobusi, bibliokombiji ili bibliokamioni, modernih interijera s najnovijim izdanjima domaće i strane knjižne produkcije, uz veliki izbor lijepe književnosti, opremljeni računalima i drugim uređajima, stižu sa stručnim djelatnicima koji su spremni svojim znanjem i iskustvom, uz preporuke i posudbu knjižnih naslova  pružiti i druge potrebne informacije kako kvalitetno provesti slobodno vrijeme, educirati se ili potražiti informacije važne za lokalnu zajednicu. U pokretnim se knjižnicama posebno vodi računa o najmlađima za koje su predviđeni zanimljivo osmišljeni prostori gdje će oni moći pronaći stručan i s ljubavlju kreiran izbor vrijednih slikovnica, multimedijalne građe i didaktičkih igračaka primjerenih svojoj dobi.

Desetogodišnji program razvoja mreže pokretnih knjižnica izrađen je s namjerom da knjižnične usluge budu dostupne svim građanima. Malim i razasutim naseljima, udaljenim područjima te gradskim četvrtima koji nemaju uvjete za druge oblike djelovanja narodne knjižnice, tako je planiran pristup kulturnim, obrazovnim, informativnim i zabavnim sadržajima te cjeloživotnom učenju uz stručnu pomoć. Program je bitan iskorak za deset županija koje još nemaju bibliobusnu službu, a to su: Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska i Varaždinska županija koje će prema potrebama i mogućnostima lokalne zajednice, uvoditi nove knjižnične usluge s ciljem jačanja društvene infrastrukture.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.