Klupske legende se prisjetile najljepših dana požeškog nogometa

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Početkom veljače 2014. godine navršilo se 50 godina od stvaranja nogometnog kluba „Slavonija“ u Požegi nastalog spajanjem dva dotadašnja kluba „Jedinstvo“ i „Radnički“, a u to vrijeme u gradu su još djelovali NK „Požega“ i NK“Zvečevo“. Kroz ta desetljeća to je bio ponajbolji gradski klub igrajući stalno u najvišem rangu.

-Od 1946. godine djelovao je NK „Jedinastvo“ i od 1954. „Radnički“ kada je otvoren i sadašnji stadion kojom prigodom su ta dva gradska kluba imali međusobni ogled- kaže sadašnji predsjednik “Slavonije“ Krunoslav Prpić. Najavio je da će naći načina i sačuvati dugu klupsku povijest za buduće naraštaje nogometaša i njihovih navijača.

-Drago mi je vidjeti na stadionu klupske legende, nogomet je tada bio popularan jer su utakmice pratile tisuće gledatelja. Kroz povijest generacije nogometaša su se prožimale pogtovo 1977. godine koja je zapamćena po najvećem uspjehu kluba- zaključio je Prpić. Igrač te slavne generacije Tonči Leš, sada je jedan od potpredsjednika kluba.

-To je bila generacija pod vodstvom trenera Dragutina Krizmanića, a u tadašnjoj jedinstvenoj Hrvatskoj ligi sa nama su igrali „Lokomotiva“,“Orijent“,“Istra““MTČ“,“Varteks“ i mnogi drugi-kaže Leš dodavši da se od igrača iz okolice u „Slavoniji“ najbolje dokazao Ivan Šulc. Drugi potpredsjednik je Ante Brkić(1954.), koji je u čast  jubileja inicirao razgovor sa klupskim legendama.

-Čuvao sam krave na Varelovcu te 1964. godine, tamo nije bilo ni jedne kuće, a kada bi na stadionu „Slavonija“ postigla gol, sve se to zbog veselja navijača čulo na sjeveru grada- sjeća se Brkić koji je tada na utakmice dolazio kao dječak, a žali što se nije povijest kluba sačuvala jer je dao mnogo vrsnih igrača među kojima ističe Berdija i Šulca kao „gospodu na terenu i izvan njega“. Oni kao i druge klupske legende dijele i danas dobro i zlo sa svojim klubom.

-Radusin,Fuček,Vala,Budaj,Vukmirović,Pavelić,Milinković,Berdi,Šulc i Mulc su prva postava „Slavonije“ u kojoj sam i ja zaigrao nakon povratka sa školovanja iz Slav. Broda gdje sam igrao za „BSK“ – kaže legendarna „desetka“ Ivan Šulc Šule(1943.), koji je ranije igrao u „Radničkom“, karijeru završio u matičnom NK“Jakšić“, a od igranja u Požegi oprostio se na utakmici protiv splitskog „Hajduka“, te u Jakšiću protiv „Dinama“(Zagreb)! Dao je i dosta golova i to uglavnom sa velike udaljenosti, a ostala mu je u sjećanju utakmica protiv vinkovačke „Lokomotive“ kada su doputovali šinobusom, a on se zaustavio na mostu, te su kasnili na početak susreta i na kraju izgubili po blatu sa 2:1!

-Sjećam se 1957. smo se na utakmice vozili konjskom zapregom, oko 1960. kamionom, a 1963. autobusom što su bili krupni koraci za putovanje ondašnjih igrača-zaključio je Šulc. „Slavonija“ je od početkla nosila plavu boju. A plavi 9 je bio zasigurno jedan od najboljih golgetera u povijesti Stjepan Berdi(1943.), koji je zaigrao u „Radničkom“daleke 1958. godine, dakle sa 15 godina starosti!

-Bio sam svestran, tračao 11:0 na 100 metara,igrao sam rukomet i ušao u mladu reprezentaciju Jugoslavije, sportski stručnjak Tomislv Pirc mi je rekao da se moram opredijeliti koji ću sport igrati, pa je odluka ubrzo pala- kaže Berdi, koji je dok je bio na odsluženju vojnog roka igrao za prvoligaša „Borac“ iz Banja Luke.

Sjeća se da su tada odnosi među ljudima bili topli, srdačni, ljudski i drugarski, a publika ih je bodrila i svuda pratila nagrađujući dobre igre,poteze i golove.

-Jednom sam u Belom Manastiru protiv „Sparte“ dao gol sa 30 metara i to je bio pobjednički zgoditak, a u Županji prilikom izlaska iz autobusa jedan se navijač uplašio kada smo mu rekli da je stigao cijeli napad požeškog kluba tj. Berdi,Šulc i Mulc što je za njih značilo da će zbog toga biti na mukama-kaže na kraju Stjepan Beredi i dodaje da su najbolje voljeli igrati sa „Valpovkom“ zbog kvalitete pružene igre.

Više iz kategorije