Kirvaj po tradiciji počevši od kruha iz krušne peći pa do tradicionalnih jela uz blagdan /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

STRAŽEMAN/BIŠKUPCI – Rijetka su sela u Požeškoj kotlini gdje se župne svetkovine i kirvaji slave po starim običajima. To je slučaj sa selima stražemanske župe Sv. Mihaela koji su taj blagdan proslavili u svojim kućanstvima sa brojnom rodbinom i gostima. Tako je bilo u Biškupcima, Stražemanu, Dragi, Potočanima i ostalim selima podpapučkog kraja u kojima se svi okupljaju u kućama nakon svete mise u stražemanskoj crkvi.

Tako je i u biškupačkoj obitelji Jagečić gdje je goste dočekao domaćin Vinko, a njegova majka  Marija(78) za ovu je prigodu pripremila kruh po starinskom receptu ispekavši ga u krušnoj peći. Na jelovniku su se našla tradicionalna slavonska jela za kirvaj počevši od domaće kokošje juhe i kuhanog mesa sa sosom od paradajza ili hrenom, zatim sarme i pečenke, dok su se ovi vrijedni domaćini pobrinuli pa su za ovu prigodu još pripremili i pečenu janjetinu.

Bilo je tu kao i uvijek desetak vrsta domaćih kolača od kojih je domaćica Marija, jedna od najstarijih folklorašica biškupačkog KUD „Šijaci“, neke pripremila kako su je učile njena majka i kasnije svekrva. Kaže nam da su je one podučile i pripremati domaći kruh u kvas koji se malo gdje peče u našim selima.

Vinko ima vinograd pa se kušalo i domaće vino, te druga pića za više desetaka rođaka i prijatelja koji se ovdje okupe svako godine na Miolje.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: