Kirvaj po tradiciji počevši od kruha iz krušne peći pa do tradicionalnih jela uz blagdan /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

STRAŽEMAN/BIŠKUPCI – Rijetka su sela u Požeškoj kotlini gdje se župne svetkovine i kirvaji slave po starim običajima. To je slučaj sa selima stražemanske župe Sv. Mihaela koji su taj blagdan proslavili u svojim kućanstvima sa brojnom rodbinom i gostima. Tako je bilo u Biškupcima, Stražemanu, Dragi, Potočanima i ostalim selima podpapučkog kraja u kojima se svi okupljaju u kućama nakon svete mise u stražemanskoj crkvi.

Tako je i u biškupačkoj obitelji Jagečić gdje je goste dočekao domaćin Vinko, a njegova majka  Marija(78) za ovu je prigodu pripremila kruh po starinskom receptu ispekavši ga u krušnoj peći. Na jelovniku su se našla tradicionalna slavonska jela za kirvaj počevši od domaće kokošje juhe i kuhanog mesa sa sosom od paradajza ili hrenom, zatim sarme i pečenke, dok su se ovi vrijedni domaćini pobrinuli pa su za ovu prigodu još pripremili i pečenu janjetinu.

Bilo je tu kao i uvijek desetak vrsta domaćih kolača od kojih je domaćica Marija, jedna od najstarijih folklorašica biškupačkog KUD „Šijaci“, neke pripremila kako su je učile njena majka i kasnije svekrva. Kaže nam da su je one podučile i pripremati domaći kruh u kvas koji se malo gdje peče u našim selima.

Vinko ima vinograd pa se kušalo i domaće vino, te druga pića za više desetaka rođaka i prijatelja koji se ovdje okupe svako godine na Miolje.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot