Katolički gimnazijalci sat likovne umjetnosti održali na Trgu sv. Trojstva

Učenici gimnazije na satu umjetnosti na trgu 3POŽEGA – Zamijetili smo 20-ak učenika sa njihovom profesoricom Verom Ćuže-Abramović u Požegi, na Trgu svetog Trojstva kako pozorno razgledavaju središte grada, njegova pročelja pokazujući veliko zanimanje za kulturne znamenitosti vezane za samo središte grada.

-Sat likovne umjetnosti ne mora biti uvijek u razredu.  Štoviše, prostor požeškoga gradskoga Trga idealan je za nastavu kada je riječ o urbanizmu i arhitekturi. Iz toga razloga izvela sam učenike Katoličke gimnazije, 1.b razreda, koji su su se našli usred vreve gradskih događanja, ne obraćajući pozornost na prolaznike niti političke skupove nego upravo na ritmove arkada, boje pročelja, oblik Trga i razigrane krovove katnica i dvokatnica – u kratkom razgovoru nam je rekla profesorica umjetnosti Vera Abramović-Ćuže.

Doista smo to tako i doživjeli. Dok smo razgovarali sa profesoricom Ćuže-Abramović učenici se nisu osvrtali na naš razgovor iz razloga jer su bili usmjereni i zainteresirani u razmišljanjima na ono o čemu im je prethodno tumačila profesorica. Pokušavali su doći do brojnih odgovora na pitanja kako i iz kojeg su razloga baš u tom stilu izgrađene zgrade, krovovi na njima i sl. Koliko su bili odgovorni i zainteresirani u svojim istraživanjima jedva da smo ih uspjeli skupiti i zajednički fotografirati.

-Svoje poglede su usmjerili tamo gdje rijetko gledamo, nesvjesni ljepote koja nas okružuje. Uočili su nepravilni trokutasti oblik Trga, pastelne boje fasada, bijele profilacije i nepravilne ritmove krovova. Budući mladi arhitekti i urbanisti možda promijene i izgled našega Trga vrativši mu prvotnu ulogu šetnice – na kraju ističe profesorica Ćuže-Abramović.

Ovo je veoma pohvalno što se barem neki učenici pobliže upoznaju sa kulturnim znamenitostima i bogatom baštinom koju su nam ostavili naši preci koju bi trebali njegovati i o njoj više znati. Neka i ovaj način “sata likovne umjetnosti” bude za primjer i drugim profesorima kako bi njihovi učenici imali više znanja o svom gradu i njegovoj bogatoj povijesti.

0 Comment

Send a Comment