Kaptolačka osnovna škola zasjat će u novom ruhu: Vrijednost radova veća od 1,06 milijuna kuna

Autor: D.K.

KAPTOL – Zgrada Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu koja je izgrađena 1984. godine  zasjat će u novom ruhu. Potpisan je ugovor čime počinje projekt energetske obnove zgrade na kojoj će se obnoviti vanjska ovojnica zgrade, postaviti toplinska izolacije vanjskog zida, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu te zamjena vanjske drvene stolarije. Tim radovima se planira više od 50 posto energije, a ukupna vrijednost radova je 1.060.745 kuna.

Nino Diklić, ravnatelj kaptolačke Osnovne škole

-Projekt energetske obnove prijavili smo zajedno s Razvojnom agencijom Panora, koji je prošao kod europskog fonda. Naš zadatak je osim pedagoškog standarda da omogućimo našoj djeci suvremene standarde, uštedu i racionalno korištenje energije. Vrlo važno istaći kako ćemo ovim projektom dobiti značajnu uštedu energije – rekao je ravnatelj kaptolačke Osnovne škole Nino Diklić.

Izgradnja tadašnje zgrada Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu bila je prema suvremenim standardima uštede i racionalnog korištenja energije. Iz tog je razloga Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u suradnji s Osnovnom školom Vilima Korajca pripremila dokumentaciju i prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Prijava projekta bila je uspješna te je 20. srpnja prošle godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Od ukupnog iznosa investicije, 1.060.745  kuna, Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom do 287.904,75 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom do 575.809,50 kuna, a preostali iznos od 197.030,75 kuna financirat će Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova te neprihvatljivi troškovi koje je potrebno izvesti kako bi se u potpunosti realizirao projekt energetske obnove.

Provedbom projekta ostvarit će se trajna ušteda energije što će se manifestirati kroz financijske uštede koje će se moći usmjeriti većoj kvaliteti obrazovanja. Poboljšanjem toplinske ovojnice zgrade smanjit će se ispuštanje CO2 čime će se značajno smanjuje zagađenje okoliša, a škola postaje ugodna, ekološki prihvatljiva i društveno odgovorna obrazovna ustanova. 

Treba napomenuti da je izrada glavnog projekta za energetsku obnovu Osnovne škole Vilima Korajca u Kaptolu također sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu pilot projekta 4c1.1.

Ugovor o početku projekta uz ravnatelja Diklića potpisao je predstavnik tvrtke „Iver“ iz Čepina, koja će biti izvođač radova energetske obnove škole, a radovi će biti gotovi u narednih šest mjeseci.

Senka Horvat, direktorica Regionalne razvojne agencije Panora

-Ovo je šesta u nizu škola na kojoj radimo energetsku obnovu, ostala je još jedna škola za koju očekujemo također početak radova. Ušteda ovim projektom je preko 50%, a zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B kategorije. Sredstva su osigurana iz europskog fonda, Ministarstva, Fonda za energetsku učinkovitost i Požeško-slavonske županije – istakla je direktorica Regionalne razvojne agencije Panora Senka Horvat, koja najavljuje da je na novom natječaju prijavljeno još 9 novih škola u devet projekata vrijednih 20 milijuna kuna.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana

Ispred osnivača škole, Požeško-slavonske županije obratio se zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha.

-Po pitanju energetske obnove škola mi smo najuspješnija županija u Hrvatskoj. Ova zgrada izgrađena je 1984. godine i tada je bila u vrhu standarda, a nakon ove uspješne priče, ona će to biti ponovio. Županija će nastojati do kraja energetski obnoviti sve svoje škole.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: