Kao igračka u djetinjstvu tambura im kasnije postala profesija: Saša Botički, Ivan Karadža i Antun Adžić prvi akademski obrazovani tamburaši – magistri tambure

Autor: BST

Članovi sve popularnijeg tamburaškog sastava „Posegana“ i profesori na požeškoj Glazbenoj školi, Požežani, Saša Botički, Ivan Karadža i Antun Adžić među prvih devet su magistara tambure koju su titulu stekli na studiju Tamburaškog umijeća – Odsjeku za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. S njima su još magistrirali i njihove kolege koje su također vezane za Požegu, Tomislav Galić, koji je studij tambure prethodno završio u Beču, sada s radnim mjestom u Glazbenoj školi u Dugom Selu i Tihomir Damjanović, profesor na Glazbenoj školi inače iz Novih Mikanovaca.

Saša Botički

S pravom imamo razloga biti ponosni na naše magistre tambure, Sašu, Ivana i Antuna, koji su svojim odricanjem i zalaganjem došli do željenog cilja i time osnažili stručni nastavnički kadar u požeškoj obrazovnoj ustanovi, Glazbenoj školi koja je iz dana u dan sve prepoznatljivija na prostorima Hrvatske i izvan nje.

Ivan Karadža

Tako se Požega još jednom potvrdila kao tamburaški grad, ne samo s najdugovječnijim tamburaškim festivalom, već i s prvim akademskim tamburašima u Hrvatskoj.

Antun Adžić

Od igračke u djetinjstvu tambura je našim magistrima postala profesija. Tamburu sviraju od vremena kada su je mogli pravilno držati rukama, metaforički rečeno – oduvijek. Svoje prve diplome profesora stekli su glazbenim obrazovanjem na drugim instrumentima i drugim usmjerenjima, a studenti su ponovno postali odmah kada se prva takva mogućnost otvorila na osječkoj akademiji. Novi je to iskorak za tamburu, koja proširuje svoje mjesto u ozbiljnim glazbenim vodama.

Škola je super i planovi su nam što više raditi na unapređenju i što kvalitetnijem radu s djecom. Uz to, imamo u planu nastaviti projekt mimo akademije, držati koncerte klasične glazbe kao Tambura kvintet, pošto već imamo repertoara, nastavili bismo ga proširivali –  otkriva nam Saša Botički.

Saša Botički

Naime, oni su kao tamburaški kvintet za svoj diplomski održali koncert na kojem su izveli djela klasične glazbe: Zoltán Kodály (arr. T. Ranogajac): Marožečki plesovi za tamburaški kvintet, Antonín Dvořák (arr. T. Ranogajac): Slavenski ples u F-duru op. 46 br. 4 za tamburaški kvartet i Petar Iljič Čajkovski: Serenada. Kvintet sačinjavaju: Antun Adžić (bisernica), Ivan Karadža (A-brač), Tomislav Galić (E-brač), Saša Botički (čelo) i Petar Varga (berda).

Kako studija tambure nije bilo u Hrvatskoj, oni su najprije diplomirali ili magistrirali glazbenu kulturu. Saša Botički (39) svira od najranije dobi, najprije harmoniku, kako ga je usmjeravao otac također glazbenik, a kasnije u orkestru Veljka Škorvage svira bisernicu. Srednju glazbenu školu i glazbenu kulturu završio je u Osijeku. Na poziv ravnatelja Veljka Škorvage, tada ravnatelja Glazbene škole, vraća se u Požegu kao profesor. Prvi sastav u kojem je svirao bili su „Tragovi“, ali vodio je mnoge tamburaše u KUD-ovima, sada je već šest godina u „Posegani“.

Ivan Karadža

Ivan Karadža (24) je pri kraju preddiplomskog studija glazbene pedagogije, a prvi korak u svijet tambure bio mu se dječački sastav „Vetovački rastići“.

-Poslije dolazi moj mentor Saša, i eto, ne znam što je vidio u meni, doveo me u glazbenu školu, završio sam osnovnu i srednju, tamburaški smjer, najprije na bisernici, a nakon toga brač, sve pod vodstvom mentora Saše -sjeća se Ivan.

Antun Adžić

Antun Adžić (26) također svira godinama, najprije u orkestru Zvjezdana Marjanovića, a njegov  prvi bend bio je u srednjoj školi „Duša bećarska“, pa onda „Orljava bend“, a od 2012. je u Posegani. Posljednjih godina, a posebno dvije godine na akademiji u Osijeku, bitno su razgranali glazbene smjerove u kojima djeluju.

-Za diplomski koncert pripremali smo se skoro godinu dana, dvije godine smo intenzivno radili, učili i vježbali, bilo je dosta posla, pripremili smo i aranžmane za vođenje ansambla, od odabira do pripreme za taj sastav, tamburaški orkestar. – slažu se sva trojica i dodaju kako je za tamburašku glazbu velika stvar studij u Osijeku.

-To je nešto što svi mi koji radimo u školi trebamo, da se može nastaviti izučavati taj instrument i dići ga na viši nivo. Vjerujem da će se otvoriti mogućnosti za koncerte, da ćemo imati soliste, a da ne govorim o ansamblima i orkestrima. To je dio koji ima svoj smisao da se djeca upisuju u škole i  da mogu završiti fakultete. Do sada su ostajali  na pola puta. Za Požegu i šire to je velika stvar,  to će iznjedriti još puno dobrih tamburaša, koji će bolje učiti i raditi, to je krug koji se razvija – ocjenjuje Saša.

Tambura postaje sve popularnija u Požegi gdje se obrazuje oko 70-ero učenika u osnovnoj i srednjoj školi iz cijele Slavonije. Prva mjesta osvajaju na državnim i međunarodnim natjecanjima. Njihovi profesori, akademski tamburaši, sigurno će podići razinu izvrsnosti, a Požegu potvrditi kao glazbeni i tamburaški centar.

Komentiraj: