Kako su Požežani ljubovali na prijelazu 19. i 20. stoljeća?!

Autor: Požega.EU

POŽEGA- Zanimljivost iz Gradskog muzeja Požega i ove nam godine stižu u pred blagdanskim danima, a to je tematski kalendar u kojem se progovara kako su Požežani ljubovali na prijelazu 19. i 20. stoljeća, što se dočarava uz prikaz starih razglednica koje čine muzejski kalendar za 2016. godinu.

Ljubav i bračne peripetije tema je kalendara koji je Gradski muzej Požega u ovo blagdansko vrijeme odlučio predstaviti javnosti. U kalendaru kroz godinu vodi 12 poznatih i manje poznatih Požežana koji su kratkim, prigodnim tekstom predstavljeni u ljubavno-životno- bračnim odnosima. Kalendar je ostvaren u želji da se afirmira baštinski duh Požege, a nosi poruku kako se, možda, vremena mijenjaju ali međuljudski odnosi ostaju uglavnom isti, naglasila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević – Matić.

Uz to, tu su i neke davne požeške legende. “Naše parove na prijelazu 19. i 20. stoljeća, u kalendaru smo vremenski povezali s razglednicama iz njihovog doba, uz mjesta koja su povezana s njihovim životima. Uz ljubavne jade Dragutina Lermana, Julija Kempfa,Josipa Eugena Tomića, čiča Ive Čakalića, Franje Cirakija, Zlate Kolarić Kišur, Janka Jurkovića i mladog slikara Miroslava Kraljevića, ostavili smo prostora i za nekoliko požeških starih legendi čiju smo istinitost imali priliku provjeriti. Tu je i požeški trgovac Luka Ilijašević koji je kao “stari momak” rekao kako će se ženiti kada padne zvonik crkve sv. Terezije. Zvonik se, kako je poznato srušio, 1926 godine za vrijeme  neuobičajeno jakog uragana pao, a mjesec dana poslije, kako govori i fotografija u kalendru  Luka se, držeći se svoje riječi, oženio,” ispričala je Maja samo jednu od 12 zanimljivih priča ovog jedinstvenog kalendara. Kalendar je tiskan u 700 primjeraka, a nabaviti se može u Gradskom muzeju Požega po cijeni od 20 kuna.

Više iz kategorije