“Kako se nositi s izazovima i poteškoćama odgoja”

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Sinoć je u dvorani Glazbene škole u Požegi održana je tribina pod nazivom Kako se nositi s izazovima i poteškoćama odgoja. Tribinu je organizirao Odgojno-obrazovni centar Požeške biskupije prvenstveno za roditelje učenika koji pohađaju katoličke škole, kao i za djelatnike te sve ostale zainteresirane.

profesorica Ljuba Šolić

Susret je započeo prigodnom adventskom pjesmom koju je animirala profesorica Ljuba Šolić, nakon čega je sve prisutne pozdravio predstojnik Ureda za katoličke škole vlč. Ivica Žuljević te je riječ predao požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću.

 

 

Preuzvišeni otac biskup Antun, nakon pročitane Poslanice sv. Pavla Titu, također je pozdravio sve prisutne i izrazio radost zbog zajedničkog susreta u predbožićno vrijeme. Objasnio je roditeljima kako su se samom odlukom da postanu roditelji upustili u veliku avanturu kroz koju se prožimlju mnoga odricanja i žrtve te im je od srca zahvalio na tome. Istaknuo je važnost odgoja koji počinje samim čudom rođenja, te se nastavlja i nadopunjuje u školi.

Ivana Čuljak, učiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi Požega

Nakon biskupovih riječi kratko razmišljanje o došašću, koje je priredila vjeroučiteljica Jasna Krstanović, pročitala je učiteljica Ivana Čuljak. Potom je vlč. Žuljević predstavio predavačice gospođu Ivanu Rajčević Vujanić, psihologinju u Prvoj katoličkoj osnovnoj školi u Zagrebu, te gospođicu Ivanu Petrak, voditeljicu Nacionalnog ureda Hrvatske biskupske konferencije za katoličke škole.

Ivana Rajčević Vujanić, psihologinja u Prvoj katoličkoj osnovnoj školi u Zagrebu, i Ivanu Petrak, voditeljicu Nacionalnog ureda Hrvatske biskupske konferencije za katoličke škole.

Gospođa Rajčević Vujanić je u svom predavanju progovorila o partnerskom odnosu u odgoju između škole i roditelja. Govorila je metodama rješavanja problema na relaciji roditelj-učenik-učitelj, te je roditeljima protumačila različitosti kod djece, napose kod učenja i usvajanja pojmova i činjenica. Pojasnila je kako je pamćenje ograničeno te je savjetovala roditeljima metode i principe po kojima trebaju poticati svoju djecu na rad i učenje.

Gospođica Petrak je nakon kratkog svjedočenja o suradnji s roditeljima zaključila kako se svako dijete mora stalno pratiti kako bi se što prije primijetila odstupanja u njihovu ponašanju, a sve u svrhu pravovremenog djelovanja prije nego što nastanu problemi.

vlč. Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole u Požeškoj biskupiji

Na koncu je predstojnik Ureda vlč. Ivica Žuljević zahvalio predavačicama, djelatnicima škola i napose roditeljima što su uredili svoje vrijeme tako da mogu sudjelovati na predavanju.

Više iz kategorije