Kako proslaviti tradicionalnu manifestaciju? Manje uzvanika se očekuje uz Grgurevo zbog mjera pandemije /FOTO/

Autor: D.K.

Požeški Vinogradar Ivan Jurković zvani Repar razmišlja kako proslaviti nadolazeće Grgurevo. Do tog vinogradarskog blagdana koji se slavi jedino u požeškom vinogorju je petnaestak dana. Upitno mu je  koga pozvati na slavlje zbog strogih mjera zaštite od pandemija virusa Covid 19. Stoga je okupio u vinograd nekolicinu prijatelja da dogovore proslavu.

Oko jelovnika su se vrlo brzo dogovorili. Pečeno prase, te po starom vinogradarskom običaju patke na ražnju. Za piće Ivanova komovica, graševina i sivi pinot. Bit će tu i drugih jela i slastica u režiji supruge Božene. Dogovoren je dolazak dvadesetak prijatelja koji pomažu u obradi vinograda što je znatno manje nego prijašnjih godina. Taj dan Ivanova vinogradarsa kućica je otvorena za sve, hrane i pića će biti u izobilju.

Pozivu na dogovor se odazvao  i vinogradarski stručnjak i tajnik požeše Udruge voćara, vinogradara, i vinara Stjepan Koydl Ivca Aajanović. On je dolazak iskoristio da pomogne u rezidbi vinogarda. Ivanov vinograd je na strmim obroncima brda Sokolova iznad požeškog Jagodnjaka. Iz njega je izuzetan pogled na Sokolovu ulicu, Jagodnjak i središte Požege, a to je vjerojatno to jedan od najstrmijih vinograda u Slavonijii. Na površinama koje su od erozije na mjestima zaštićene pleterom sagrađenim ljeskovim prućem najviše je čokota graševine, te sivog pinota i još nekih sorti. Zbog osunčanosti i posebne kakvoće zemljišta vino je vrhunske kvalitete, a obrada iziskuje dosta truda i napora kao rijetko u kojem drugom vinogradu. Iako u poznim godinama ovaj umirovljenik redovito obrađuje svoj vinograd, a izuzetno je ponosan njega, kao i prijatelje koji pomažu da ne odustane od napornog posla.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek