Kada će Požega dobiti obilaznicu i bolji protok vozila izvan gradskih ulica? Tek onda kada “oni” u izvršnoj vlasti budu razmišljali u tom pravcu!

Autor: Jelenko Topić

Jednoga siječanjskog jutra prije 7 sati ujutro ogromni šleper bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka zastao je na požeškom Trgu Svetog Trojstva, a vozač je pitao kako može doći do Spin Valisa. Takva situacija često se ponavlja u baroknom središtu Požege gdje je naravno promet teretnih vozila zabranjen osim manjih vozila dostave, no vozači iz bijelog svijeta to ne poštuju, ne znaju ili ne uoče znak zabrane ulaska takvih vozila u grad. Uostalom povijesna jezgra baroknog grada štiti se zbog svoje arhitekture i graditeljske baštine, a sadašnje stanje sve to dovodi pod znak pitanja.

Imajući u vidu da grad ima više od 20 tisuća stanovnika, da je županijsko, biskupijsko, vojno i veleučilišno središte žalosno je konstatirati da još u prvoj četvrtini 21. stoljeća on nema obilaznicu primjerice kakvu ima osjetno manji gradovi kao što su susjedni Slatina ili Našice. U ta dva grada ne morate ulaziti ako nemate potrebe jer ako ste u tranzitu jednostavno protutnjite vozilom izvan gradskih ulica.

Postavlja se pitanje kada će Požežani to dočekati. Koliko znamo u nadležnim gradskim, županijskim ili državnim institucija to nije ni u primislima, a kamoli u planovima ili pak o tome “razmišljaju u sebi”. Ne treba naglašavati što bi to značilo za ovdašnje gospodarstvo jer bi sa obilaznice bio jednostavan pristup Industrijskoj zoni i drugim tvrtkama. U sadašnjim okolnostima primjerice ako dolazite u grad sa zapadne strane teretnim vozilom morate proći često i uskim gradskim ulicama i kroz čak četiri križanja sa semaforima da bi došli do tvrtki u Industrijskoj zoni!

Bliže se još jedni izbori kada će krenuti predizborna obećanja. Nadamo se da će se netko sjetiti ove nasušne potrebe i neminovnosti za bolji protok prometa ovom krajem. Isto tako se nadamo da će biti manje priča o brzim pravcima ka autocesti, tunelima i sličnim planovima koji se godinama recikliraju tj. ponavljaju.

Obilaznica oko Požege trebala bi biti prioritet svih planova. Nikome, a pogotovo prometnim stručnjacima ne želimo soliti pamet ili davati  rješenja, no svakome je jasno da obilaznica treba biti potpuno izvan gradskih ulica. Imajući u vidu da se to ne može s južne strane zbog obronaka Požeške gore onda je rješenje sjever grada što bi obilaznica išla značilo od Eminovačke šume pa otprilike do Novog Sela ili Završja.

Za sada gradnju nitko i ne spominje. Možda ju je netko tiho spominjao, tako nešto najavljivao, a što je otišlo u zaborav i nitko se toga više ne sjeća. Stoga neka ovo bude poziv da se toga sadašnji ili pak budući političari sjete i ako ništa drugo da posiju obećanje. A do slijedećih izbora ćemo vidjeti što je od toga obećanja ostalo. Živi bili pa vidjeli.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: