Kad profesori požeške Poljoprivredno-prehrambene škole zasuču rukave sve se praši: U dva dana posadili više 1.500 sadnica bobičastog, koštunjičavog i jezgričavog voća /FOTO/

Autor: DK

Ovoga puta, bez učenika, nastavljena je i završena sadnja pokusnog ekološkog voćnjaka u vlasništvu požeške Poljoprivredno-prehrambene škole na mjestu starog nasada jabuka. Sadnju, više od 1.500 sadnica u dva dana obavilo je 30-ak profesora i drugih zaposlenika Poljoprivredno-prehrambene škole Požega koji su bili podijeljeni u grupama.

Priprema za realizaciju projekta je bila u suradnji s Veleučilištem u Požegi koji se sastojao od postavljanja nove ograde i armature s mrežama, sadnje voćnih sadnica, iskapanja zdenca i navodnjavanja, te sve potrebne mehanizacije.

Kristina Gajić, nastavnik strukovnih predmeta u poljoprivredi

-Prošle smo godine u ožujku krenuli sa sadnjom voćnjaka, kada smo posadili, trešnju, marelicu i šljivu u 15 redova. Nastavili smo s ostatkom sadnje ove godine, 1.500 sadnica, i to suvremenom tehnologijom. U ovom voćnjaku u kojem imamo mreže protiv tuče, mraza i štetnika, a iznad nasada trešanja imamo posebne mreže koje sprečavaju pucanje plodova. U voćnjaku se nalazi novo iskopani bunar pomoću kojeg imamo i potrebito navodnjavanje do svakog stabla. Kako bi se stanica pokrenula i omogućilo navodnjavanje kap po kap imamo i solarne panele pomoću kojih se pokreće pumpa za navodnjavanje – rekla je Kristina Gajić, nastavnik strukovnih predmeta u poljoprivredi.

Ova sadnja, krajem travnja, mogla se isključivo obaviti jer je na zasađenoj površni postojeće navodnjavanje kap po kap do svake sadnice. Da nije toga sadnja bi trebala čekati jesen.

Marija Mršo-Rajič, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega

-Požeško-slavonska županija je na samom početku podržala ovaj projekt sadnje koja je trebala biti prije nešto više od mjesec dana. Zbog novonastale situacije s koronavirusom, ograničenog kretanja ali i dostave sadnica iz Slovenije u sadnji nisu mogli sudjelovati učenici kojima je u to u planu i programu njihovog obrazovanja – naglasila je Marija Mršo-Rajič, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.

Riječ je o gustoj sadnji voća proizvedenih na slabo bujnim podlogama na 1,7 hektara površine. Bit će zasađeno 14 vrsta voća, bobičastog, koštunjičavog i jezgričavog voća. U njemu će se naći trešnje, višnje, marelice, breskve, šljive, nektarine, dunje, jabuke, kruške, aronija, malina, kupina, ribizl i borovnica. Oko pet tisuća sadnica na 1,7 hektara površine.

-U ovoj sadnji nisu bili uključeni učenici zbog trenutne situacije i propisanih mjera uzrokovanih koronavirusom. Učenici su sudjelovali uz svoje profesore odnosno stručne nastavnike u sadnji prošle godine. Oni će nastaviti s radom i obrazovanjem u praktičnom dijelu u voćnjaku i to učenici iz smjerova poljoprivrednog općeg smjera, agro-turistički tehničari te voćar-vinogradar-vinar.

Nakon obavljene sadnje po njenom završetku ravnateljici Mariji Mršo Rajić nije bilo teško sjesti u traktor i iz voćnjaka ga odvesti u garažu.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj: