Kad ideš u lov ne možeš birati ljude, dok to na obali rijeke ili ribnjaka nije slučaj 

Autor: Jelenko Topić

blankPOŽEGA – Među gotovo 1300 lovaca na području Požeško-slavonske županije nekolicina su ujedno i ribolovci jer su aktivni članovi lovačkih i ribolovnih udruga. Jedan od njih je Vili Šostar(59) iz Požege sadašnji predsjednik požeškog Lovačkog društva „Sokolovac“.

-Volim boraviti u prirodi, a kada nije sezona lova rado idem u ribolov- kaže Šostar koji je član Športskog ribolovnog društva „Požega“ od 1994. godine, dok je lovac postao dvije godine kasnije.

blank

Vili Šostar

U ribolov je išao kao dijete sa djedom i ocem, a kada je imao svega 10 godina djed mu je kupio zračnu pušku što je u njemu stvorilo ljubav prema lovu. Lijepih ulova je imao na slavonskim rijekama i ribnjacima i to somova i šarana teških do 15 kilograma, dok je u lovu odstrijelio vepra kapitalca od čak 180 kilograma.

blank

-Oba hobija su slična, tko voli boravak u prirodi može jednako uživati jer i lov i ribolov imaju svoje draži-zaključio je Vili Šostar.

Za razliku od Šostara Vjekoslav Bajić(47) iz Trenkova predsjednik je Športskog ribolovnog društva „Veličanka“ iz tog općinskog središta pod Papukom, a imaju svoje ribnjake pokraj njegovog sela. Tu funkciju obavlja već šest godina, a unazad tri godine nakon položenog ispita Vjeko je i lovac u „Lapjaku“ iz Velike.

blank

Vjekoslav Bajić

-Ribič sam postao kao dijete još od 1976. godine, bilo je dosta ulova, a natjecao sam se u ulovu ribe na plovak- priča nam Bajić dodajući da je sa lovcima išao u nekoliko lovova, kao i na gostinjske lovove, a odstrijelio je nekoliko komada sitne divljači. Na visoku divljač nerado ide jer kaže da mu je žao odstrijeliti srnu ili jelena.

-Lov i ribolov doživljavam kao izlazak među ljude i druženje nakon svakodnevnih poslovnih obaveza-zaključio je Vjekoslav Bajić i dodao da ga u ribolovu motivira tzv. varaličarenje, dok mu se u lovstvu najviše sviđa gađanje letećih meta pa se uključuje u streljačku sekciju „Lapjaka“.

blank

Slavko Bošnjak

Slavko Bošnjak(57) iz prigradskog naselja Vidovci uz Požegu najprije je kao sedmogodišnji dječačić postao ribolovac u Novoj Kapeli, pa kasnije u požeškom ŠRD „Šaran“ i u Jasenovcu, a lovac je unazad 15 godina i to stalno u „Šijaku“ iz Požege.

blank

-Kad ideš u lov ne možeš birati ljude, dok to na obali rijeke ili ribnjaka nije slučaj jer za ribičiju odabereš svoju ekipu s kojom se najradije družiš- kazao nam je Bošnjak i dodao da je u ribolovu nekoliko puta ulovio šarane i štuke težine do 11,5 kilograma, a čini se da je sa puškom bio uspješniji. Naime, odstrijelio je dosta srnjaka, jelena i divljih svinja među kojima je bilo i nekoliko trofeja koji su visoko ocijenjeni.

-Žao mi je što ne stignem zbog obiteljskih obaveza više puta ići u lov i ribolov jer ima divnih kolega za susrete i druženja- rekao nam je na kraju Slavko koji je ovdje poznat kao vrsni kuhar čobanca i lovačkog gulaša kada je sa lovcima, ali i ribljeg paprikaša za vrijeme ribolova ili za obitelj i prijatelje.

On je za kvalitetu spravljenih gastronomskih specijaliteta više puta dobio priznanja na natjecanjima.

/Foto: Iz privatne kolekcije sugovornika/

 

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića