Jučer obilježen Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama jučer je Forum žena SDP-a u Požegi, u Cehovskoj ulici dijelio sadnice cvijeća sa prigodnim porukama čime su željeli skrenuti pozornost na sve prisutniji problem koji se pojavljuje u današnjem društvu.

-Danas je prigoda da se ukaže na problem nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja te da se senzibilizira javnost za ovaj važan društveni problem. Nasilje nad ženama veoma je širok oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, prava na život, prava na privatnost, obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva i dr. Nasilje nad ženama potkopava temeljna prava žena, njihovo dostojanstvo, pristup pravdi i jednakost spolova, a poguban utjecaj nasilja nad ženama seže puno dalje od same žrtve i počinitelja, prema obitelji, zajednici, društvu u cjelini. Ono obuhvaća narušavanje društvenih, građanskih, političkih, ekonomskih i kulturnih prava žena – rekla je Mihajla Pavković, predsjednica Foruma žena SDP-a Požeško-slavonske županije i naglasila da kako je u zadnjih 5 godina u Hrvatskoj je ubijeno 300 žena.

Nasilje je ozbiljan društveni problem, to nije problem žene ili bilo koga tko doživljava nasilje u obitelji. Za nasilje nije kriva žena u obitelji, isključivo je odgovoran počinitelj za svoje postupke.

-Želimo danas ukazati da je nasilje nad ženama problem svih nas, na društvenoj razini, a ne samo problem žene koja doživljava nasilje, te da sutra to može biti naša sestra, majka, baka, susjeda, osoba iz javnog života, političarka. Nitko nije imun na nasilje i svakome se može dogoditi da bude žrtva nasilja. Nije nasilje rezervirano za socijalno-ekonomski status, niti na obrazovanje, nego se događa svima i u zaista velikom broju slučajeva. Stoga je naša dužnost da svakodnevno i u ovim prigodnim danima osvještavamo javnost na nedopustivost nasilničkog ponašanja – naglasila je Martina Vlašić, predsjednica Foruma žena SDP-a grada Požege.

Uz podjelu sadnica svatko je imao mogućnost napisati svoju poruku na listić koji će se zalijepiti na veliki pano s porukama koji će biti objedinjen sa svim porukama koje su Požežani uputili protiv nasilja nad ženama.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: