Jubilej pola stoljeća postojanja obilježit će u novim društvenim prostorijama

Autor: D.M.

POŽEGA – Udruga vinogradara, vinara i voćara “Stjepan Koydl” iz Požege uskoro će useliti u nove društvene prostorije koje se nalaze u prostoru Kuće Kraljević smještenoj na središnjem požeškom Trgu. Čulo se to sinoć na Godišnjoj skupštini Udruge od gradonačelnika Vedrana Neferovića koji je pozdravio rad Skupštine te čestitao jubilej 50 godina postojanja i rada. Tako će članovi ove Udruge veliki jubilej pola stoljeća postojanja proslaviti u novim prostorijama bez kojih su ostali prije dvije godine zbog uređenja turističko-edukativnog prostora “Požega, grad vina i čokolade”.

O radu u prošloj i planovima za ovu godinu govorio je predsjednik Udruge Tomislav Didović. Zbog nedostataka drušvenih prostroija i manjka novca rad je bio nešto skromniji nego obično. Članovi su se zbog toga uglavnom sastajali u klijetima po vinogradima. Osim toga sudjelovali su u organizaciji obilježavanja Vincelova za Požežane, manifestacije obrtnika “Zeleno i plavo” i požeškog glazbenog festivala Aurea festa. Također je za članove upriličeno tradicionalno obilježavanje Martinja. Kako Udruga ove godine obilježavanja 50 godina postojanja i rada to će ovogodišnje aktivnosti biti u znaku tog velikog jubileja.

Udruga je počela s radom u veljači  1967. godine.  O tome je govorio Ivica Ajanović, tajnik udruge. Osnovali su je vinogradari Josip Zaneti i Mileta Dobrosavljević a brojala je 28 članova. Tada je kod članova evidentirano oko 25 vagona vina. Krajem sedamdesetih godina članstvo je naraslo na sedamdesetak, a prodavali su preko 30 vagona vina. Potom se rad uglavnom svodi na kooperaciju s Kombinatom Kutjevo. Dobrovoljnim radom 1983. godine uređuju vlastiti podrum bez kojeg ostaju prije dvije godine. Udruga je u proteklih 50 godina značajno utjecala na širenje vinske kulture u požeškom kraju, istakao je tajnik Ajanović.

Rad skupštine pozdravi je i Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan, čestitao je na jubileju te od vingradara zatražio da ozbiljno shvate opasnost pojave fitoplazme, opake bolesti trsa koja je zahvatila neke dijelove Hrvatske.

Skupštini je predhodilo stručno predavanje na kojem jeo zaštiti vinograda govrio Petra Živković, predstavnik tvrtke Bayer, te Đurđica Kšenek, svajetnik u Savjetodavnoj službi požeške županije o pojavi I zaštiti od bolesti čokota fitoplazme i prenosniku Američkom cvrčku.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: