Josip Budimir: Dugovanja nemamo – najveća štednja i dalje na plaćama, reprezentaciji i dnevnicama

Autor: DK

KUTJEVO – Danas je bilo posebno svečano u Kutjevu gdje je proslavljen Dan grada koji se slavi o blagdanu Male Gospe, a obilježen je svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su uz domaćine bili brojni gosti i uzvanici.

Na sjednici su bili nazočni između ostalih ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić i njegov zamjenik Davor Huška, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenicima Ferdinandom Trohom i Željkom Jakopovićem, gradonačelnici i načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije i njihovi zamjenici, načelnik općine Zadvarje Ivan Krželj, predsjednik Vijeća mladih Federacije BiH Mate Lončar, predstavnici vojske, policije, vatrogasca, civilnih udruga i dr.

Na početku svečane sjednice sve nazočne je pozdravila predsjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva Josipa Miličević zaželjevši svima dobrodošlicu koja je naglasila kako su vijećnice i vijećnici Kutjeva svjesni odgovornosti koju imaju prilikom donošenja svih odluka te da je suradnja svih članova jako dobra, a sve u interesu građana, bez obzira na političku opredijeljenost.

Nakon obraćanja predsjednice Gradskog vijeća pozdravnu riječ je preuzeo gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir koji je naveo brojne projekte koji su realizirani u njegovom mandatu kao i one koji su u postupku realizacije unatoč teškoj gospodarskoj situaciji.

-Ne mogu a da se ne osvrnem na proteklo razdoblje i vrijeme kada sam došao 2014. godine na čelo ovog grada u kojem sam zatekao brojna i velika financijska opterećenja, više od 7 milijuna kuna što je bio veliki uteg u normalnom funkcioniranju, radu, ali razvoju ove naše sredine.S velikim ponosom danas ovdje pred svima vama ističem kako je taj dug u potpunosti saniran te da grad Kutjevo nije nikom ništa dužan – nemamo nikakvih dugovanja prema našim dobavljačima i poslovnim partnerima što me posebno čini sretnim. Da nije bilo tolikih financijskih obveza iz prošlosti koje sam zatekao, siguran sam kako bi daleko veći bio razvoj te širenje i poticanje gospodarstva, naše poljoprivrede i realnog sektora koji jedini jamči boljitak za sve nas – rekao je Budimir dodajući kako su dugovanja prema dobavljačima u jednom trenutku dovela grad u bezizlaznu situaciju iz koje je trebalo izaći  s puno hrabrosti i umješnosti ali i čista obraza. Kutjevčani su se odlučili za kreditno zaduženje i kredit u iznosu od 1,5 milijuna kuna podignut u veljači pomogao je u rješavanju tih problema, a preostalo je oko 100-tinjak kuna do njegovog zatvaranja.

Uz sve te aktivnosti u Kutjevu su uspjeli završiti i nekoliko projekata pa je tako završena je izgradnja Obilaznice vrijedna 2,6 milijuna kuna, radovi na  kanalizacijskom sustavu u Bektežu koji je prošao i tehnički prijem, radovi u vrijednosti 2,7 milijuna kuna, a u tijeku su radovi na filtarskom postrojenju koji se izvode u suradnju sa Tekijom i Hrvatskim vodama, vrijedni 2,3 milijuna kuna. tisuća kuna.

U postupku je obnova Društvenog doma u Vetovu u vrijednosti od 500 tisuća kuna, za što je stiglo  200 tisuća kuna potpore od Ministarstva regionalnog razvoja. Pripremljeni su i novi poput Međugeneracijskog parka u Kutjevu po uzoru na požeški Rekreacijski centar,  rekonstrukcija prometnice u Bektežu u vrijednosti 3 milijuna kuna, kreće se sa radovima na groblju sv. Marka u Kutjevu za što je dio sredstava povučen od Ministarstva graditeljstva, a investicija je 2 milijuna kuna, a spreman je i projekt  Turističko-informativnog centra vrijedan 500 tisuća kuna koji je kandidiran kod Ministarstva turizma. Radi se i na Aglomeraciji Kutjevo kao i na projektu Kuće graševine u kojem uz Kutjevo sudjeluju gradovi Pakrac i Pleternica koji je jedan od najznačajnijih projekata u vrijednosti 100 milijuna kuna, a tu su i brojni drugi radovi koji će u konačnici  dodatno kvalitetu života na kutjevačkom području.

-Tu je dugo očekivana rekonstrukcija glavne ulice u Kutjevu od groblja prema centru u završnoj je pripremnoj fazi na čemu moram zahvaliti Županijskoj upravi za ceste i našem županu Alojzu Tomaševiću. Po uzoru na druga mjesta izgradit ćemo i igralište u Bektežu što je potreba tamošnjoj djeci i mladima. Za što su sredstva osigurana u gradskom proračunu, aktivan je projekt i Pomoć u kući u koji je angažirano 10 osoba za više od 100 korisnika,očekujemo raspisivanje EU natječaja kako bi mogli kandidirati projekt za kanalizacijski sustav Tominovac-Šumanovac-Bjeliševac-Ferovac projekt vrijedan 14 milijuna kuna, a u planu je i  projekt Dječjeg vrtića za što smo dobili 70 tisuća kuna za studiju predizvodljivosti – naveo je Budimir dodajući kako se sve radi vodeći računa prije svega o ravnomjernom ulaganju u sva pripadajuća naselja.

Nisu zaboravljeni ni najmlađi i mladi jer za školarce su  i ove godine osigurali besplatne bilježnice, organizirano je besplatno dodatno učenje engleskog jezika za djecu vrtićke dobi, a iz proračuna se sufinancira i prijevoz za srednjoškolce.

Na svečanoj sjednici  uručena su priznanja i zahvalnice koje su primili vlč. Tomo Mrnjec, vetovački župnik, OPG Vjenceslava Hruške, vlč. Marijan Đukić, kutjevački župnik, Lovačko društvo “Slavonac” Kutjevo, prof. dr. sc. Mihaela Ribičić Penava, Mirko Cenbauer i učenica Klaudija Mahaček.

/Foto: D.Mirković /

 

 

Komentiraj: