Još jedan naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi prisegnuo i obvezao se da će biti Domovini vjeran: “Budite dostojni odore koju nosite” /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske svečano je prisegnulo 162 ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. To je drugi ovogodišnji naraštaj među kojima je 30 ročnica.

Obuka traje osam tjedana koja je u planu da se završi 27.lipnja 2019. godine. Prva i druga faza obuke provodi se u vojarni 123. brigade u Požegi, na Logističkom vježbalištu Glavica i na strelištu u Novom Selu u terenskim uvjetima. Treća faza se ponovno provodi u vojarni Požega. Tijekom obuke ročnici se obučavaju iz različitih programskih područja kao što su rukovanje osobnim naoružanjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba i drugo.

Među ročnicima 25. naraštaja obuku po skraćenom programu provode i dva vrhunska sportaša, gimnastičar Tin Srbić i atletičar Stipe Žunič i dvoje kandidata za časnike zdravstvene službe. Oni su položili prisegu 14.svibnja 2019. godine.

Od početka uvođenja dragovoljnog roka osposobljavanja 2008. godine zaključno s 24. naraštajem obuku je završilo 8.163 ročnika, od kojih 1.003 ročnice.

Na današnjoj svečanosti su bili visoki gosti i uzvanici državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Kopnene vojske general bojnika Siniša Jurković, požeško-slavonski župan, umirovljeni general Alojz Tomašević. predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi.

Na svečanosti su bili i Gradska glazba Trenkovi panduri i Povijesna postrojba Trenkovi panduri te Gradska straža Požega.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov čestitao je ročnicima na položenoj prisezi i rekao kako su se obvezali polaganjem prisege na poštivanje Ustava i zakona.

-Hrvatska vojska nastavit će se razvijati prožeta domoljubljem u čemu i vi sudjelujete. Veseli nas interes vas mladih za ulazak u obrambeni sustav. Radit ćemo na postizanju razine spremnosti jer se hrvatski vojnik treba moći snaći u svim neprilikama i svim ugrozama. Veseli me što stalno imamo interes za služenje vojnog roka i to iz godine u godinu sve veći broj. Trebate znati da je HV složen sustav te da daje velik doprinos u sudjelovanju na različitim operacijama. Suženje domovini je jedno od najteže i najčasnijih zadaća – rekao je general Šundov.

Državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić sve nazočne je pozdravio u svoje osobno ime i potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

-Postali ste dio pobjedničke vojske i na to budite ponosni. Hrvatski vojnici u mirovnim misijama dostojanstveno predstavljaju svoju domovinu. Mi vodimo brigu kako bi omogućili što dostojnije uvjete svakom vojniku. Budite dostojni odore koju nosite – rekao je državni tajnik Ivić.

Nakon svečanosti uslijedili su susreti obitelji i najbližih s ročnicima koji su svi zajedno imali priliku pogledati vojnu opremu, sredstva, vozila i naoružanja koja su zainteresiranima prezentirali iskusni, vojnici, časnici i dočasnici koji se njima u svakodnevnom radu i vježbi služe.

Foto: Marko Krstanović [FGAL id=256162]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »