Jesu li otpuštanja zaposlenika u gradskoj upravi opravdana?

Autor: D.K.

SDP konferencija 24.2.2014.POŽEGA – Konferencije za novinare u požeškom SDP-u, “ponedjeljkom”, postaju gotovo redovite na kojima se upućuju “kritike na račun” aktualne gradske vlasti.

Konferenciji su prisustvovali SDP-ovi Gradski vijećnici Zdravko Ronko i Dijana Tomić-Šain te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Konferencija je prvenstveno sazvana iz razloga prošlotjednog otpuštanja djelatnika iz gradske kuće te osvrt na Svjetski dan socijalne pravde.

-Uklanjanjem osam djelatnika iz gradske kuće nasilno i ne utemeljeno su ukinuta radnja mjesta. Bilo je to veoma okrutno i dosta tužno – ističe Ronko. Nadalje ističe da su među onima koji su dobili otkaze i osobe koje su operirane od po život opasnih “novo tvorevina” i osobe koje imaju danas, i invalidnost i tjelesna oštećenja.

Ronko smatra da razlog izbacivanja nije u “štednji” niti u izbacivanju SDP-ovih ljudi. Niti jedan zaposlenik koji je otpušten nije bio u članstvu SDP-a.

– Pravi razlog otpuštanja su predizborne trgovine obećanjima i glasovima, jer sad njih preko 250 čeka ispunjenje tih obećanja, da se zaposle u gradskoj kući, gradskim institucijama u Tekiji ili sad u novoformiranom Komunalcu – naglašava Ronko.

Prema izrečenim podacima u gradskoj kući je 2002. godine kada je Ronko postao gradonačelnik bilo je 36 zaposlenika da bi isti broj zaposlenika ostao odlaskom sa mjesta gradonačelnika 2013. Gotovo neznatno povećanja broja zaposlenih bilo je u Tekiji, 2002. godine 171 zaposlenik, a 2013. 176 zaposlenika i 15.000.000 čiste dobiti.

Prema Ronkovim riječima zakonska je obveza bilo razdvajanje Tekije na dva dijela, shodno čemu je osnovan Komunalac, ali ništa se novo nije desilo, nikakva nova djelatnost sve je ostalo isto. Stoga se Ronko pita zbog čega tvrtke ne ostanu pod istim krovom i sa istim brojem zaposlenih.

Za sve ono što se radi, posebno u Komunalcu i Tekiji, sva nepotrebna nova upošljavanja, ostaje otvoreno pitanje, tko će sve to platiti? Prvo će se rasturiti dobit a nakon toga masno poskupljenje usluga, na kraju je istaknuo Ronko.

Druga tema konferencije bila je “ne zamijećeno”, u prošlom tjednu, obilježavanje Svjetskog dana socijalne pravde. Iz navedenog su razloga svoja izlaganja, vezana povodom toga dana, imale Dijana Tomić-Šain i Martina Vlašić. One su predstavile aktivnosti koje su vezane za socijalnu skrb i koje se poduzimaju i provode u njihovom djelokrugu rada.

Budući da se radi o veoma važnoj i ranjivoj tematici napravit će se posebna tematska obrada prezentiranih aktivnosti i svih drugih pojedinosti koje su vezane za rad i djelovanje kako Obiteljkog centra tako i Centra za socijalnu skrb.

Više iz kategorije