Jesu li „Grabarčani“ nažalost za sada jedina pjevačka skupina u požeškom kraju?

Autor: Jelenko Topić

Po broju pjevačkih skupina bilo muških ili ženskih Požeško-slavonska županija na začelju je među pet slavonskih županija pa čak i na širim prostorima naše zemlje. To je čudno, ali i zanimljivo jer je u većini slavonskih županija mnogo takvih skupina, a neke županije uz brojne nastupe čak imaju i natjecanja takvih skupina.

Istina slično natjecanje ima i Požeško-slavonska županija, koje se održava svakog proljeća u Biškupcima pod nazivom „Pivaj diko ja ću ti polagat“, no na njemu nastupaju pjevačke skupine iz ovdašnjih kulturno-umjetničkih društava, a ne one koje djeluju samostalno.

Prema sadašnjoj situaciji muška pjevačka skupina „Grabarčani“ iz Grabarja pod vodstvom Zdravka Matijevića jedina su samostalna skupina u ovom kraju jer su i registrirani kao udruga građana.

Teško je utvrditi zbog čega je to tako jer je poznato da požeški kraj ima dugu tradiciju zborskog pjevanja(zbor „Vijenac“ djeluje duže od stoljeća), a i sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Požegi je radila, zajedno sa tamburaškim orkestrom pod vodstvom Ladislava Bognara, ženska pjevačka skupina „Lastavice“.

Možda bi stoga trebalo potaknuti ljude u pojedinim seoskim sredinama, ali i gradskima, da se osnuju takve skupine koje će dobiti i svoje ime. Na taj način one bi na brojnim manifestacijama širom zemlje, a i izvan njenih granica, predstavljale svoju županiju. Uz to mogle bi nastupiti i u drugim prigodama obogaćujući sadržaje primjerice raznih svečanosti, predstavljanja knjiga, otvaranje izložbi i drugih.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »