Jedinstveno „Vinkovo“ sa svojim posebnostima samo u Velikoj!

Autor: D.K.

Vinkovo u Velikoj plakat 2016.VELIKA – „Vinkovo“ u Velikoj, kako nazivaju tu manifestaciju jedino u Veličkom, kraju ima svoje posebnosti i dugu 23-godišnju tradiciju koja je iz godine u godinu sve prepoznatljivija. Ova godina je u znaku broja 23 jer se već toliko godina Vinkovo održava, a toliki će broj i vinara biti koji će se staviti sebe na raspolaganje i svoju svoju vrhunsku kapljicu na kušanje svojim prijateljima i poznanicima, ali i svim onim vjernim posjetiteljima koji dolaze i čuvaju dugogodišnji običaj kako ne bi pao u zaborav.

Veliki je doprinos Turističke zajednice općine Velika u samoj organizaciji Vinkova što sve budnim okom prati općinski načelnik Vlado Boban zahtijevajući da sve bude isplanirano i organizirano do onog zadnjeg detalja, a na zadovoljstvo dugogodišnjih posjetitelja koji s punim povjerenjem dolaze proveseliti se, „upisati“ da su bili na još jednoj takvoj manifestaciji, a ujedno se „predbilježiti“ za dolazak i naredne godine na slobodno se može reći jedinstvenu kao takvu manifestaciju koja se, mnogi će reći, može organizirati samo Velikoj.

Ako zavirimo malo u prošlost i prve godine Vinkova u Velikoj neizostavna si imena, na koja nailazimo, tadašnjeg župnika vlč. Mirka Roginića i gospodina Vinka Bobana koji su tada dali svoj veliki obol da se krene sa obilježavanjem omiljenog sveca sv. Vinka kojeg štuju vinogradari i vinari kojima je i on Nebeski zaštitnik. Upravo je vlč. Roginić, danas blagopokojni, inzistirao kako na održavanju te manifestacije ali i na nazivu Vinkovo jer je, kako tada je govorio to pravi primjereni hrvatski naziv.

Tomislav Galić, direktor TZ općine Velika

-Uvijek je organizacija Vinkova kod nas na sam spomendan sv. Vinka, 22.siječnja. Posebnost je što nam je ovo 23. godina kako se organizira ta manifestacija na kojoj će biti i 23 vinara. Naša je želja da kako se povećava broj godina održavanja da tako raste i broj vinara koji će aktivno sudjelovati na Vinkovu. Uz naše vinare u manifestaciju će se uključiti i dest udruga s našeg područja koje će pripremati razne delicije kako bi gastronomski ponuda bila što bolja i kvalitetnija u čega uopće ne treba sumnjati – rekao je direktor TZ općine Velika Tomislav Galić.

Kao i svake godine u goste dolaze i dugogodišnji prijatelji iz općine Raša koji će također sa svojim specijalitetima i delicijama doprinijeti jedinstvenoj manifestaciji i povezati Primorje sa kontinentalnim dijelom Hrvatske, Zlatnom dolinom.

-Program Vinkova započinje, u petak, 22.siječnja 2016. godine sv. Misom u 17 sati nakon koje, u 18 sati, će biti blagoslov vinara na Trgu sv. Augustina, a od 18,30 kreće zabavno glazbeni program na kojem će nastupiti TS „Zlatna dolina“, „Zlatne strune“, a ggost večeri će biti i Stjepan Jeršek Štef. „Vinkovska“ vatra će biti napravljena od najmanje deset metara drva što je također jedna posebnost u našoj manifestaciji – dodaje Galić naglašavajući kako će glazbeni program na Trgu sv. Augustina biti do ponoći, a nastavak zabave će biti moguć u ugostiteljskim objektima.

Kao i prijašnjih godina očekuju se gosti sa svih strana, ne samo iz raznih krajeva Hrvatske već i susjednih zemalja, Srbije-Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije.

-Iz godine u godinu je vidljiv pomak gostiju koji nam dolaze, a oni koji su bili i vidjeli kako mi to organiziramo kasnije dovode i svoje prijatelje i na takav se način ova naša manifestacija širi na čega smo veoma ponosni – ističe Galić.

Pozivaju se svi oni koji su željni zabave koja u sebi krije posebne „Vinkovske“ čari da dođu u Veliku i da sa sobom samo „ponesu dobro raspoloženje“, a preporučljivo je i da imaju i 25 kuna za kupnju čaše kako bi to raspoloženje bilo još bolje u vrhunske kapljice koje će moći kušati i ispijati bez ikakvih ograničenja.

Od gastronomskih delicija u ponudi će se naći čobanac, grah, rižoto s plodovima mora, kobasice, lepinje, paprikaš, slavonski hamburgeri, pečeni odojak i još mnogo mnogo toga.

Ono što je riječima opisano, u to bi se trebalo uvjeriti pa se stoga još jednom svi pozivaju….dođite u Veliku na Vinkovo, petak, 22.siječnja 2016. godine program od 17 sati pa do ponoći.

Više iz kategorije