Javnozdravstvena akcija “Brkati studeni” podsjetnik muškarcima da vode računa o svom zdravlju

Autor: Požega.EU

POŽEGA – U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Županijske liga protiv raka po drugi se puta obilježava “Brkati studeni-Movember”, mjesec muškog zdravlja.  Na štandu kod Gradskog muzeja građani su mogli kupiti kolačiće “s brkovima” te preuzeti edukativne letke. Prihod od prodanih kolačića bit će iskorišten u daljnjim aktivnostima Županijske lige protiv raka.

Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije

-Ovo je drugi put da obilježavamo “brkati studeni”. Smisao ove javnozdravstvene akcije je podsjetiti naše muškarce kako moraju voditi računa o svom zdravlju. S kontrolama zdravlja prostate treba početi već nakon 40-te godine iz razloga jer je rak prostate nešto o čemu ćemo nažalost, sve više slušati. Kod nas u županiji je konkretno rak prostate na trećem mjestu po pojavnosti, godišnje je 28 novooboljelih osoba od kojih 15 umre, što je jako zabrinjavajuće. Stoga treba napraviti pregled kod svog obiteljskog liječnika i krvnu pretragu. Druga tema je rak testisa koji nije na svu sreću tako prisutan, ali pojavljuje se kod mlađih muškaraca do 50. godine. Tu je i mentalno zdravlje pa mogu najaviti kako ćemo kroz Mjesec borbe protiv ovisnosti koji započinje sutra, krenuti s radom ambulante za stres u Zavodu za javno zdravstvo u Požegi – istakla je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

Javnozdravstvena akcija Movember započela je  2003. godine u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja okuplja više od 5 milijuna registriranih sudionika diljem svijeta koji tijekom studenog puštaju brkove pod sloganom “Mijenjamo lice muškog zdravlja”. Ciljevi Movembera su jasni- informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja  te poticanje muškaraca na tjelesnu aktivnost.

 

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot