Javno predstavljen županijski projekt „Skitam se, snimam i čitam“

Autor: D.K.

Održano je javno predstavljanje rezultata dijela županijskog projekta poticanja čitanja „Skitam se, snimam i čitam“ u kojemu je sudjelovalo sedam osnovnih škola s područja Požeško-slavonske županije.

S obzirom na to da je 2021. godina proglašena Godinom čitanja članovi su Županijskog vijeća učitelja hrvatskoga jezika Požeško-slavonske županije odlučili pokrenuti i provesti projekt na razini cijele županije pod nazivom Skitam se i čitam. Provedba je projekta zamišljena u nekoliko etapa slijedom različitih aktivnosti i na koncu s nekoliko javnih predstavljanja rezultata kako bi se razmijenila iskustva i uključilo što više sudionika u aktivno promišljanje o važnosti poticanja čitanja među mladima, i ne samo među njima – istakla je Anita Katić. voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja hrvatskog jezika Požeško-slavonske županije i voditeljica projekta naglašavajući kako je pomoću aplikacije Zoom Meetings predstavljena prva etapa projekta nazvana Skitam se, snimam i čitam.

-Sudionici su ove etape projekta predstavili svoje čitateljsko-turističke video razglednice u kojima su povezali ljepotu krajolika te kulturno-povijesne znamenitosti svojega kraja s ljepotom književne riječi čitajući naglas ulomke književnih djela i recitirajući na atraktivnim lokacijama svojeg najužeg zavičaja – dodaje prof. Katić.

Domaćin tog predstavljanja bila je OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo koja je i sjedište Županijskog stručnog vijeća učitelja hrvatska jezika.

-Na samome početku učenike je i njihove mentorice pozdravio ravnatelj škole Miljenko Crnjac koji je sudionicima uputio čestitke na lijepoj ideji za provođenje projekta i činjenici da se u njegovo provođenje uključilo čak sedam škola te zaželio uspjeh u realizaciji svih predstojeći etapa projekta do njegova kraja. Nakon toga je uslijedilo predstavljanje samih video razglednica – nastavila ja Anita Katić.

Učenici osnovne škole Julija Kempfa iz Požege sa svojim su se profesoricama Majom Hula i Ninom Horvat-Starčević poigrali motivom zagrljaja u književnosti i likovnoj umjetnosti te video razglednicom koja nosi ime U Zagrljaju riječi recitiranjem stihova zavičajnih pjesnika iskazali ljubav prema zavičaju i književnoj riječi.

Virtualnom je predstavljanju učenika škole Julija Kempfa nazočila i ravnateljica Kornelija Sabljak dok su učenici OŠ Lipik i Područne škole Dobrovac u svojoj su video razglednici nazvanoj Iz grada vode potekle su riječi predstavili ljepote i znamenitosti svojega mjesta i grada govoreći i čitajući stihove poznatih pjesnika.

Posebne su se svojom simpatičnošću i šarmom iskazali učenici mlađega uzrasta. Mentorice su učenika OŠ Lipik profesorice Ana Knežević i Martina Paukner. Učenici OŠ Dobriše Cesarića i profesorica Blanka Đimoti Zima svojom su video razglednicom na vrlo suvremen i zanimljiv način odali priznanje pjesniku čije ime nosi njihova škola kazivajući uglavnom njegove stihove koje su povezali s prepoznatljivim motivima grada Požege i ljepotama njezinih krajolika. U svojem su uratku podsjetili i na ljepote naše domovine u cjelini.

Video razglednica učenika OŠ „Mladost“ Jakšić spoj je također prepoznatljivih motiva ovoga pitomog slavonskog  mjesta i recitiranja poezije hrvatskih i zavičajnih pjesnika te suvremenih pjesnika iz samoga Jakšića. Dijelovima video razglednice koji oživljavaju sjećanje na tradicionalan način života slavonskog čovjeka i njegov svjetonazor posebno su osvojili simpatije sudionika. S učenicima su na izradi video razglednice radile njihove mentorice profesorica Marijana Benić i profesorica Ivana Novak Kamenčak.

OŠ Antuna Kanižlića iz Požege predstavila se video razglednicom posvećenom putopisu poznatog požeškog putopisca Matka Peića po čijem je djelu Skitnje čitav projekt i dobio ime. Govoreći o Požegi kao slavonskoj Ateni, Peić je u ovome tekstu iscrpno opisao svoj rodni grad, njegove pejzaže, društvene prilike svojega vremena i ljude koji su u njemu živjeli ili ga posjećivali. Mentorica pri izradi video razglednice bila je profesorica Valentina Čurčić, a predstavljanju su nazočili i učenici koji su osmislili videorazglednicu.  

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike svojom nas je izuzetno lijepom i sadržajnom video razglednicom odvela veličkim stazama na padine Pauka u svoj najuži zavičaj, prikazavši njegovu povijest i prošlost Velike motivima sa starih razglednica te govoreći stihove veličkih pjesnika, stihove iz djela Jankovo ljetovanje književnika Franje Cirakija te ulomak pripovijetke Slavonska šuma Josipa Kozarca. Video razglednica je, po riječima mentorica profesorice Josipe Galić i profesorice Monike Grozdanić, nastala u suradnji s Gradskim muzejom Požega te s Gradskom knjižnicom Požega.

Učenici OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo prikazali su dvije video razglednice. U prvoj koja nosi ime Tadijanovićevi pejzaži u kutjevačkim krajolicima učenici su kazivali Tadijanovićeve stihove na poznatim kutjevačkim lokalitetima. U izradi su razglednice sudjelovali članovi dramsko-recitatorske skupine škole sa svojom mentoricom profesoricom Anitom Katić. Drugom su razglednicom naslovljenoj  Gradu Heroju iz grada Kutjeva učenici ispričali riječima Priču o gradu Siniše Glavaševića, a slikom priču o svom gradu Kutjevu prikazavši brojne fotografije inspirirane kutjevačkim motivima. S učenicima je razglednicu oblikovao vjeroučitelj Miroslav Peroutka.

Na kraju je predstavljanja voditeljica programa profesorica Anita Katić pohvalila posebnost i kreativnost svake pojedine prikazane video razglednice, čestitala učenicima i mentorima na njihovim idejama i trudu te ih pozvala na uključivanje u ostale etape županijskog projekta Skitam se i čitam kojemu je cilj poticanje čitanja u Godini čitanja.

-Snimka javnoga predstavljanja projekta moći će se pogledati u cijelosti već ovoga tjedna na mrežnoj stranici OŠ Zdenka Turkovća Kutjevo i na mrežnim stranicama škola ostalih sudionika – zaključila je Anita Katić. voditeljica Županijskog stručnog vijeća učitelja hrvatskog jezika Požeško-slavonske županije i voditeljica projekta.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88