Javna vatrogasna postrojba Požega u prvom polugodištu imala 171 intervenciju, a najsloženija je bila požar na Salaškom putu

Autor: D.K.

Kroz prvih šest mjeseci ove godine, koja će biti zapamćena po epidemiji korona virusa i izvanrednim uvjetima djelovanja s kojima smo se morali suočiti, u novonastaloj situaciji, od velike je važnosti bilo da se spriječi širenje virusa među pripadnicima hitnih službi koji moraju nastaviti obavljati svoje zadaće. Shodno tome Hrvatska vatrogasna zajednice je, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izradila niz smjernica kako bi se spriječilo širenje virusa među vatrogascima. Tako je promjenjeno radno vrijeme vatrogasaca s 12/24 12/48 na 24/72 radno vrijeme. Pored toga  početkom krize, zabranjene su sve neoperativne aktivnosti koja su provodila vatrogasna društva, od održavanja redovitih skupština do rada s djecom. Uz to privremeno su obustavljene obuke, vježbe, seminari i druge vrste usavršavanja za vatrogasce, a nastava u Vatrogasnoj školi je prekinuta. Situacija se sada polako vraća u normalu, no i dalje su svjesni da moramo ostati odgovorni i paziti na sebe i druge.

-Kada govorimo o razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine Javna vatrogasna postrojba grada Požege intervenirala je 171 put od čega je bilo 16 požara objekata, 9 požara otvorenog prostora te 3 požara u prometu, dok požara na industrijskim postrojenjima nije bilo – ističe nam zapovjednik Dalibor Hrunka bacc. ing. sec. , te dodaje da su imali dvije lažne dojave, a tri puta su požeški vatrogasci išli u izvid. Pored toga imali su 17 tehničkih intervencija na objektima, 16 tehničkih intervencija na otvorenom, te 7 u prometu, dok je u tom razdoblju zabilježeno je i 98 ostalih intervencija od kojih se njih 77 odnosi na prijevoz vode.

Požari na otvorenom prostoru odnose se uglavnom na požare izazvane nekontroliranim ili nedovoljno kontroliranim spaljivanjem korova na poljoprivrednim površinama, a na otvorenom   prostoru su u pravilu s malom materijalnom štetom. Od požara na građevinama prevladavaju oni na stambenim objektima, a uzroci su najčešće neispravne električne instalacije i nenamjerne ljudske radnje. Na građevinama stambene namjene evidentiran je i manji broj požara dimnjaka što se pripisuje neredovitom održavanju.

-Najzahtjevnija intervencija je bio opožareni gospodarski objekt na Salaškom putu gdje nas je dočekao požar u razbuktaloj fazi izazvanoj zbog otežanog prilaznog puta, te velike količine gorive tvari koja se nalazila u samom objektu i oko njega. Naime, požarom su bile zahavaćene dvije plinske boce na koje nas je upozorio vlasnik zemljišta, a njih smo odmah izvadili i ohladili. Požar je zahvatio i dio krovne konstrukcije stambenog objekta pa smo najprije gasili taj dio, te štitili sami objekt. Uočili smo i požar u obližnjoj šumi koji se aktivirao od leteće žeravice – nastavlja D. Hrunka dodajući da su u tomu sudjelovali djelatnici JVP grada Požege i  članovi DVD-a Požega. 

Vatrogasci upozoravaju da se broj intervencija može smanjiti pridržavanjem općih mjera zaštite od požara u kućanstvu. Pozivaju građane da obavezno obavijeste vatrogasce ako u kućanstvu imaju osobu u samoizolaciji. Do ove krize građani su ovisili o pomoći vatrogasaca u slučaju požara, ali drugih opasnosti. Sada vatrogasni sustav ovisi o odgovornom ponašanju pojedinaca kako bi nesmetano mogli nastaviti s provođenjem svakodnevnih aktivnosti.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88