Japanskim studentima na požeškom Veleučilištu uručeni certifikati po završetku jednogodišnje nastave iz vinogradarstva i vinarstva: „Nikad vas neću zaboraviti, uljepšali ste mi život, a nadam se i ja vama“ /FOTO/

Autor: D.K.

Ovih je dana na požeškom Veleučilištu zanimljiva svečanost. Doc.dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj, dr.sc. Branka Svitlica, prodekanica za nastavu te mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela i profesori Stanko Zrinščak i Valentina Obradović upriličili su uručenje certifikata japanskim studentima na požeškom Veleučilištu, Kazuki Hashimotou i Tomoya Sadamotou koji su odslušali jednogodišnju nastavu iz vinogradarstva i vinarstva i uspješno svladali programsku cjelinu iz tog područja.

Veleučilište u Požegi je postalo prepoznatljivo po međunarodnoj suradnji i razmjeni studenata u kojem pravcu i dalje nastavlja s djelovanjem.  

Posebno zadovoljstvo pri dodjeli certifikata japanskim studentima izrazio je prodekan Andrlić koji je naglasio i kako mu je bila velika čast što su oni bili godinu dana u Požegi, pohađali nastavu i usavršavali se iz područja vinogradarstva i vinarstva.

-Velika mi je čast što su Kazuki i Tomoya bili s nama godinu dana. Postali su dio nas i obogatili Veleučilište tako da su osnažili našu međunarodnu suradnju i svojim dolaskom otvorili za nas još jednu zemlju s kojom surađujemo te ukupnu ocjenu Veleučilišta u Požegi učinili izvrsnom. Naime, Veleučilište u Požegi je trenutno jedno od najboljih veleučilišta prema ocjeni Agencije za znanost i visoko obrazovanje i u tom duhu vjerujem da je i ove suradnja podigla stepenicu više. Nećemo na tome stati, Veleučilište će i dalje surađivati s institucijama iz Japana te ćemo, pomoću ovog projekta i ovog iskustva, prijaviti iduće godine jedan Erasmus projekt te tako pokušati neke buduće studente i profesore dovesti u Požegu – naglasio je prodekan Andrlić.

Riječi hvale za studente iz uputila je i prodekanica dr. sc. Brankica Svitlica koja je naglasila kako je sretna što su Kazuki i Tomoya jednu studentsku godinu proveli na Veleučilištu u Požegi i da su s gotovo drugog kraja svijeta odlučili odabrati upravo požeško Veleučilište za svoju edukaciju na polju vinogradarstva i vinarstva.

Uvjerenje da su japanski studenti ispunili svoja očekivanja i naučili nešto više o vinarstvu i vinogradarstvu izrazio je pročelnik Poljoprivrednog odjela mr.sc. Josip Mesić koji je naglasio kako su oni imali sjajne profesore Valentinu Obradović i Stanka Zrinščaka, koji su uložili puno vremena kako bi im svoje znanje prenijeli i naučili ih kako proizvesti vrhunsko vino.

Dirljivim riječima obratio se i pozdravio drage kolege prof. Stanko Zrinšćak koji je možda i najviše vremena proveo s njima.

-Početkom svibnja s ovim krasnim dečkima zasadili smo 1,5 hektara vinograda, zabavili smo se, počastili, upoznali ih s našom tradicijom. Vezali smo potom taj vinograd, sve ono što se u prvoj godini u vinogradu mora odraditi i naša suradnja tu ne prestaje. Kada se vrate u Japan, sljedeće tri, četiri godine slat ću im fotografije kako taj njihov vinograd koji su u Hrvatskoj posadili napreduje. Tu su se na praktičnom primjeru mogli naučiti kako se sadi vinograd, kako se određuju razmaci, kako se pripremaju cijepovi, ali i koliko je bogata naša tradicija i baština vezano uz vinogradarske poslove. Nikad ih neću zaboraviti doista su mi uljepšali život, nadam se i ja njima,” rekao je profesor Zrinščak.

Riječi zahvale su uputili Kazuki i Tomoya svim profesorima i onima s kojima su se susretali i bilo kakvu suradnju ostvarivali.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88