Japanski studenti boraveći u požeškom Veleučilištu zajedno sa Ruševljanima okulirali voćke

Nastavljena je suradnja Veleučilišta u Požegi sa Udrugom „Put istina i život“ iz Ruševa što će potaknuti razvoj voćarstva na području čaglinske općine koja za tu granu poljoprivrede ima gotovo idealne uvjete na obroncima Dilj gore i neobrađenim zemljišnim površinama.

Ranije je uz pomoć Veleučilišta nabavljeno je 1000 voćnih podloga, studenata su ih zajedno sa Ruševljanima zasadili na poljoprivredne površine toga kraja. Tako je posađeno je 500 voćnih podloga šljive, 450 sadnica dviju sorti jabuka, te 50 voćnih podloga dunje.

Ovih dana pod stručnim nadzorom dipl. ing. Tomislava Solde obavljeno je okuliranje tih podloga na površini iza zgrade nekadašnje općine Ruševo, a uz članove udruge sudjelovalo je nekoliko studenata i to iz Japana koji su u ovaj kraj došli kroz Erasmus projekt.

Čelništvo udruge „Put istina i život“ namjerava ovdje vratiti stare sorte voćaka i povećati površine gdje bi posadili desetak tisuća voćnih podloga, a osim površina u Ruševu i okolini dio nasada bit će pokraj zgrade Područne škole u Djedinoj Rijeci.

0 Comment