Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu
SKUPŠTINA MATICE SLOVAČKE

Jakšićki Slovaci prošle godine imali 28 nastupa među kojima je gostovanje u Rumunjskoj

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: D. Mirković

-Kroz proteklu godinu imali smo 28 nastupa na različitim manifestacijama širom zemlje, gostovali u Rumunjskoj, te organizirali svoje tradicionalne aktivnosti kao što su Smotra folklora Slovaci Slovacima, izrada tradicijskih predmeta i jela, a ugostili smo vinare iz Slovačke – istakao je Kazimir Hudy, potpredsjednik Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića na godišnjoj skupštini.


Sudionike je pozdravio predsjednik Matice slovačke Pavel Treger, te goste među kojima su bili načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, predsjednik i potpredsjednik jakšićkog Općinskog vijeća Boško Obradović i Mario Glavaš, te predstavnici udruga toga kraja i prijateljskih kulturno-umjetničkih društava s područja Požeštine.


Matica slovačka sa više od 150 članova ostvaruje dobru suradnju sa HKUD Slavonija iz Jakšića, ribolovcima Zelene lagune iz Rajsavca, te sa ostalim udrugama toga kraja, Osnovnom školom Mladost i drugima. Pet projekata prijavili su Savjetu za nacionalne manjine RH, dva Požeško-slavonskoj županiji, te jedan Općini Jakšić.


-Vidljiv je svake godine porast broja nastupa i aktivnosti što je rezultat uključivanja mladih u vaš rad, a općina će i nadalje podržavati vaš rad – kazao je pozdravljajući skup načelnik općine Ivica Kovačević. Ravnatelj škole Boško Obradović zahvalio se na suradnji kroz koju se organizira nastava slovačkog jezika, a rad skupštine pozdravili su još Dario Pažin(HKUD Slavonija), Alenka Hruška(Češka beseda-Bjeliševac), Jure Vidakušić(ZKUD Rama-Pleternica), jakšićki župnik Ivan Rončević, te Zdenko Tauš(Češka beseda-Kaptol).


Nakon skupštine predsjednik Treger podsjetio je na povijest Slovačkog sabora, te suradnju sa Česima i Hrvatima s posebnim osvrtom na svetog Leopolda Mandića, a nekoliko pjesama uz pratnju tamburaša pod vodstvom Marijana Grubešića izvela je mješovita dječja pjevačka skupina Matice slovačke.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.