Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Jakšički Slovaci pravili upotrebne predmete iz prošlog stoljeća, te spravljali jela iz starog kraja [FOTO]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Jakšički Slovaci pravili upotrebne predmete iz prošlog stoljeća, te spravljali jela iz starog kraja [FOTO] Požega.eu | Jakšički Slovaci pravili upotrebne predmete iz prošlog stoljeća, te spravljali jela iz starog kraja [FOTO]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Okupljanje započeto protekle godine Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića nastavila je ovih dana  u ribičkom objektu Zelena laguna u Rajsavcu. Bila je to Večer slovačkih običaja kojom prigodom je praktično pokazana izrada nekadašnjih upotrebnih predmeta iz staroga kraja. Pedesetak sudionika od najmanjih do onih u poznijim godinama, pozdravio je predsjednik Matice Slovačke Pavel Treger, a potporu im je došao dati i načelnik jakšićke općine Ivica Kovačević, koja kontinuirano pomaže aktivnosti ovdašnjih Slovaka. Tu su bili mališani, koji su oslikavali uskrsne pisanice, te njihovi roditelji, te bake i djedovi.

Muška odrasla skupina je u objektu pravila premete koji su se nekada koristili u domaćinstvima. To su simple od pruća u koje se stavljalo tijesto dok se priprema za stavljanje u krušnu peć, a u simple su se spremale i druge namirnice u kućanstvima. Uz to izložili su stare predmete kao što je drvena sprava sa pratljačom na kojoj se nekada pralo rublje, a od prutova su pleli tzv. ljesu za sušenje voća koja je podloga za voće kada se ono suši u krušnoj peći ili izloži utjecaju sunca!

 Na terasi objekta muškarci i žene srednjih godina pekli su slovački specijalitet od tijesta i krumpira zvani babke što su ustvari Bakini krumpiri, a spravljali su tzv. poderane gaće i slična jela .Slovakinje su nam otkrile recept za babke.

-Krumpir se usitni pomoću trenice, dodaju se brašno, sol, biber i jaja, te se takva masa razvuče u krugove i peče na tavici – kazale su nam domaćice koje su spremale taj slovački specijalitet izgledom nalik na pljeskavicu.    

Foto D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo