Jakšićki poljodjelci strahuju zbog šteta od dabrova: Oglodao je nekoliko drveća koja je nakon toga vjetar prevrnuo na zemlju!

Autor: Jelenko Topić

Po drugi puta u zadnje dvije godine u jakšićkom kraju uočeni su dabrovi, te pričinjena šteta, točnije  njihova ‘djela’ – oguljeno grmlje i drveće.

Dabar je glodavac koji živi na vodotocima i vodenim površinama obraslim bogatom močvarnom vegetacijom zeljastih i drvenastih vrsta. Ako nastanjuje manji vodotok koji ponekad postaje previše plitak, na njemu izgradi branu kako bi osigurao dovoljnu razinu vode i zaštitio ulaz u nastambu. Dabar je isključivi biljojed, hrani se sočnim zeljastim biljem koje nalazi u vodi ili neposredno na obali, a za  hranu koristi više od 300 zeljastih i drvenastih biljnih vrsta.

Sada je dabar i njegova djela uočen kod jakšićkog nogometnog igrališta gdje su potoci Vetovka i Dobra voda, a oglodao je nekoliko drveća koja je nakon toga vjetar prevrnuo na zemlju.

Kako saznajemo u Jakšiću dabrovi imaju staništa od rijeke Orljave do tamošnjeg ribnjaka, a poljoprivrednici strahuju da bi im svojim radnjama mogli nanijeti štetu.

Prije pet godina su primijećeni na području uz Orljavu kod Drenovca, Sulkovaca i u Pleternici iznad brane, potom kod Dervišage. Dabar je u našoj državi bio praktički izumro, no vraćen je krajem prošlog stoljeća, a on je zaštićena vrsta što znači da ih se ne smije usmrćivati.

Ako na vašim nekretninama ili usjevima dabar ili neka druga strogo zaštićena životinja može uzrokovati štetu, prvenstveno trebate sami poduzeti radnje za sprječavanje nastanka štete, npr. ograđivanje, čuvanje. U slučaju nastanka štete imate pravo na naknadu štete u visini stvarne štete koju su nanijele životinje.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88