Jakšićani nemaju vinograde, ali žele podizati kulturu pijenja vina /FOTO/

Autor: D.K.

„Vršan“ – ime je buduće Udruge vinogradara i vinara u Jakšiću. Incijativu osnivanja pokrenuo je brigadni general Ivan Vukas koji je vinska iskustva stekao kao član, a u zadnje vrijme i vincilir Udruge kutjevačke vinske ceste. Za vršitelja dužnosti predsjednika udruge u osnivanju izabran je Leo Vrba.

Njihov zadatak je osim podizanja kulture pijenja vina Jakšićana i simbolična obnova vinograda u ovom općinskom mjestu i geografskom središtu Požeško-slavonske županije. Naime, na današnjoj lokaciji Dječjeg vrtića bio je zasađen oveći vinograd i na tu uspomenu žele ako ne cijeli vinograd, zasaditi bar nekioliko loza. Tako najmlađi stanovnici Jakšića vidjeli bi čokot loze i ne bi morali odlaziti u druge vinogradarske sredine.

Ideja osnivanja je ozbiljno shvaćena a kao prva aktivnost je bilo kupažiranje vina s nekoliko virnica. Vino je boje rubina s blagim okusom noje koja prevladava u njemu. Količina je manja, a zvati će se po imenu  Udruge „Jakšićki Vršan“.

Ideja se svidjela i poznatom vinaru Ivi Enjigiju koji ih je ugostio u svom podrumu u Hrnjevcu. On je obećao donirati sadnice loze za budući jakšićki spomen vinograd. Za njih je održao i kraći sommelierski tečaj o držanju vinske čaše i degustaciji vina iz cisterne. Kušano je desetak vina različitih godišta. Ipak, jašićki vinari najduže su se zadržali kod bačve mirisnog traminca iz 2009. godine i crnog Venja iz 2006. godine kupažiranog od frankovke i još četiri crne sorte.

Druženje je nastavljeno u dvorani za goste profesora Zvonka Škopeca, predsjednika Udruge kutjevačke vinske ceste u Venju. Na ražnju je završilo prase za čiju lijevu polovicu je novce donirao brigadir Vukas, a drugu, desnu, domaćin Škopec. Od iznutrica, papaka, ušiju i repa skuhana je kisela čorba koja je godila većini gostiju nakon degustacije u Enjingijevu podrumu.

Na druženju su se pila vrhunska vina kutjevačke obitelji Đurina i Ive Enjingija. Na skupu su bili i vinski državni inspektor Drago Razumović sa suprugom i Ivica Malnar, dogradonačelnik Kutjeva koji je navodno profesoru Škopecu obećao pumpu za vodu “kako bi se stanovnici Venja mogli češće okupati“!

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88