Jakšić dobiva tvornicu za otkup i preradu voća

Autor: Požega.EU

ELEVATOR ZA VOĆE, agroclubJAKŠIĆ – Kako bi na tržištu bili osnaženiji i kupcima mogli ponuditi veću količinu proizvoda, ali i jeftinije nabavljali zaštitna sredstva i druge stavke potrebne za voćnjake, uzgajivači višanja Požeškog kraja sredinom su prošle godine u Jakšiću nedaleko Požege osnovali Udrugu voćara Višnja Požeština. Udruga broji pedesetak članova koji sveukupno imaju oko 150 hektara višnjika sa 90.000 stabala, navodi se u agroklubu.com. Nadalje se navodi da je riječ je o vrstama višanja cigančica i oblačinska čiji su plodovi srednje veličine odlični za industrijsku preradu, ponajprije za izradu kompota, sokova, džemova, pekmeza.

Proizvođači višanja nadaju se ubuduće dobrom poslu jer se sredinom ove godine, u Jakšiću planira izgraditi tvornica za otkup i preradu voća vrijedna oko 9 milijuna eura, a investitor je doznajemo – iz Hrvatske.

Hladnjača kapaciteta tisuću tona, primat će na uskladištenje višnje, šljive, jabuke, jagode i drugo voće – ističe Danijel Obst predsjednik Udruge Višnja Požeština dodajući kako je to dobra gospodarska podloga za voćare, ponajprije Požeško-slavonske županije, ali i drugih.

Početak gradnje na oko pet tisuća četvornih metara,predviđen je za svibanj, a zaživjet će u sklopu tvornice otkupna stanica, hladnjače, prerada, skladište i drugo.

-Proizvođači voća iz našeg kraja zbog toga polažu velike nade u bolju gospodarsku perspektivu jer se planira i zapošljavanje ljudi, odnosno mogućnost njihove dodatne edukacije. Dobro je i što će voćari od stručnjaka dobivati pravovaljane informacije o poboljšanju uzgoja i brige oko voćaka, njihovoj zaštiti, bolestima, kvaliteti tla, novitetima, upotrebi sredstava prskanja jer u udruzi su nam i tri agronoma – dodaje predsjednik Udruge Višnja Požeština Danijel Obst navodeći kako članovi udruge zasad plodove plasiraju u slavonskobrodsku tvrtku Hlad, Vinica iz Vinkovaca, a manji dio odlazi u Marinadu u Slatini.

Otkupna se cijena višanja, ovisno o godini, po kilogramu kreće od 2,5 do 4,5 kune, a u prosjeku se to voće najčešće otkupljuje do 3,5 kune. Višnja Požeština, kaže predsjednik Obst, može godišnje isporučiti oko dvije tisuće tona višanja (po stablu se dobije oko 30 kg) čiji je uzgoj zahtjevan počevši od gnojidbe, rezidbe, zaštite od bolesti.

Za kvalitetne plodove doznajemo najbolja je jesenska sadnja voćaka koje već nakon tri godine daju dobar urod, dok u sedmoj biljka dostiže puni rod. Kako bi se dobila kvaliteta plodova, valja krošnjama osigurati i osunčana mjesta kaže Danijel Obst dodajući da je važna i njihova rezidba odnosno analiza i u intervalima kontrola tla na kojem se voćke uzgajaju, a višnje ne vole vlažna i teška tla, već ona ocjedna i s blagim padom.

Da im se ne dogodi previše vlage za kišnih godina ali i elementarnih nepogoda voćari požeške Zlatne doline, ponajprije oni u Jakšiću, ustrojili su oko voćnjaka sustav odvodnih kanala. Ne mogu kažu dozvoliti da trpe štete u segmentima rada gdje mogu poboljšati uvjete uzgoja.

O tome može li se od njega živjeti predsjednik udruge kaže da ne može pa je on još uvijek zaposlen, a uzgoj višanja mu je dodatni posao.

-Kada bi se postigle veće cijene voća i u tom smislu uredilo tržište, odnosno cijene osiguranja od nepogoda bile manje, ustrojilo se zahvalnije sufinanciranje od države, samo od uzgoja višanja moglo bi se i živjeti – zaključio je Danijel Obst.

/Foto: Ilustracija, agroklub.com/

Više iz kategorije