Jača suradnja Hrvatske udruge poslodavaca sa županijama, gradovima i općinama

ZAGREB / POŽEGA – Predsjednik Udruge općina u RH Đuro Bukvić, Udruge gradova u RH Željko Turk i Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić potpisali su u utorak 7. travnja 2015. s glavnim direktorom Hrvatske udruge poslodavaca Davorom Majetićem Sporazum o suradnji na promociji socijalnog dijaloga i jačanju komunikacije između gospodarstva i jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Sporazumom se obilježava početak zajedničke suradnje na gospodarskim i socijalnim pitanjima te praćenje utjecaja porezne, socijalne i komunalne politike na gospodarsku i socijalnu stabilnost i razvoj u području lokalne i regionalne samouprave. Suradnja s jedinicama regionalne samouprave izuzetno je bitna za poslovni sektor jer  se upravo na toj razini rješava većina pitanja potencijalnih investitora i gospodarskih subjekata koje posluju na navedenim područjima.

U sklopu zajedničke suradnje potpisnici će posebno raditi na zajedničkom razmatranju i rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja; pratiti i ocjenjivati utjecaj gospodarske, porezne, socijalne i komunalne politike na gospodarsku i socijalnu stabilnost i razvoj u području lokalne i regionalne samouprave; predlagati mjere za vođenje usklađene gospodarske, socijalne i razvojne politike na lokalnoj  i regionalnoj razini; analizirati  utjecaj promjena cijena i plaća na gospodarsku stabilnost i razvoj; pratiti stanje u području zapošljavanja, obrazovanja i usklađivanja tržišta rada te predlagati mjere za njihovo poticanje i unaprjeđenje.

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca naglasio je kako će se po prvi puta definirati suradnja lokalnih i regionalnih institucija i socijalnog partnera u cilju postizanja bržeg i kvalitetnijeg dijaloga na razini općina, gradova i županija i gospodarstvenika. Naglasio je i kako investitori i poslodavci često nailaze na brojna pitanja prilikom rada s institucijama lokalne i regionalne samouprave a potpisivanje sporazuma i druženjem će se zajednički ukloniti sve ono što otežava investicije i poslovanje u lokalnoj zajednici.

-Izražavam zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske zajednice županija, Udruge općina i Udruge gradova u RH prije svega zbog promocije socijalnog dijaloga i  jačanja komunikacije između gospodarstva te jedinica lokalne i regionalne samouprave. Želim upozoriti širu javnost da je za lokalnu samoupravu u Hrvatskoj to osobito važno je ona ni na koji način ne sudjeluje u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća  na kojem se, kao što znamo, hrvatska vlada, sindikati i poslodavci redovito dogovaraju važnim ekonomskim pitanjima, strategijama i posljedicama određenih gospodarskih rješenja. Mnoštvo se tih pitanja odnosi na lokalnu samoupravu, kao na primjer nedavne intervencije u porezni sustav koje su nas ostavile bez znatnog dijela prihoda. Lokalna samouprava trpi posljedice, ali izravno ne sudjeluje niti ima pravo komentiranja tih rješenja, pa se nadamo da je ovaj Sporazum naš novi alat u borbi za ostvarivanje interesa građana na lokalnoj razini – rekao je Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina, napominjući kako je uklanjanje barijera za poslodavce preduvjet boljitka za lokalnu samoupravu te da  očekuje potporu Vlade i Sabora na tom putu.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić je naglasio kako sve županije, kao i Hrvatska zajednica županija prepoznaju važnost suradnje između poduzetnika, gospodarstvenika i jedinica lokalne i područne odnosno regionalne samouprave. Istaknuo je i važnost gotovo svakodnevne suradnje i susreta s investitorima, malim poduzetnicima i obrtnicima.

-Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, nacionalna i nestranačka te interesna organizacija gradova, pozdravlja konkretiziranu inicijativu za potpisivanjem sporazuma između Hrvatske udruge poslodavaca s jedne strane te ovlaštenih predstavnika lokalnih i područnih odnosno regionalnih jedinica. Potpisivanje sporazuma evidentan je dokaz da se lokalna samouprava konačno počinje doživljavati partnerom koji itekako mora i može biti aktivan i uključen u sve vidove suradnje, te posebno u poticanje zapošljavanja i zapošljivosti. Drago nam je da se gradovi počinju percipirati značajnim čimbenicima koji žele, mogu i znaju pokretati gospodarstvo i poticati otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta, stvarajući na taj način prostor za razvoj i rast. Posebno je u tome procesu značajno svoje napore i aktivnosti uskladiti s partnerom kao što je HUP – rekao je Željko Turk, predsjednik Udruge gradova.

(Foto: HUP)

0 Comment

Send a Comment