JAČA POVJERENJE GRAĐANA I POSLOVNIH SUBJEKATA: Broj članova etične banke skoro utrostručen

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Da je etični model bankarstva sve više ojačao svoje temelje i u našoj zemlji, govore podaci Zadruge za etično financiranje koja nakon završetka protekle poslovne godine bilježi skoro trostruki porast broja članova. Prošle godine u Zadrugu se učlanilo čak 175 posto više građana i pravnih osoba u odnosu na 2015., što govori u prilog sve većeg povjerenja u model etičnog bankarstva, već dobro poznatog i razvijenog u zemljama zapadne Europe.

Nakon 2,5 godine intenzivnog rada Zadruga je u listopadu 2016. godine službeno pokrenula proces licenciranja s Hrvatskom narodnom bankom,a početak rada Etične banke se očekuje do lipnja ove godine.

-Korak smo do početka rada ebanke, rezultati govore da smo uspjeli izgraditi povjerenje hrvatskih građana i poslovnih subjekata u koncept poslovanja i rada Zadruge i etične banke. Stalan rast broja članova pokazuje da je naš rad prepoznat i da smo se etablirali kao sustav povjerenja i ekonomskog modela koji u zemljama Europe uspješno egzistira već godinama te je kao takav ovdje nužan- izjavio je Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje.

Proteklu godinu ZEF je također ostvario niz uspješnih projekata i suradnji među kojima su najznačajnije stvaranje sustava podrške projektima ruralnog i regionalnog razvoja, uključivanje u nekoliko projekata Federacije europskih alternativnih i etičnih banaka,pokretanje projekta predfinanciranja hrvatskih LAG-ova i aktivnosti LAG-ova u sklopu ruralnog razvoja, uspostava Fonda za razvoj društvenog poduzetništva, osnivanje prve mreže mladih zadrugara u Europi i brojne druge.

Zadruga, kojoj je glavni cilj umrežavanje i pomaganje svojim članovima, osnivač je Etične banke koja je pak usmjerena prema stvaranjima novih vrijednosti i to kroz ulaganje u razvoj zajednice kroz  projekte koji su financijski, društveno i okolišno održivi. Financiranje svih oblika poduzetništva, novih radnih mjesta, zadovoljenje osnovnih životnih potreba poput obrazovanja, zdravstvenih potrebe, kupnja nekretnina, reprogramiranje postojećih kreditnih obveza i dr, osnovni su zadaci etičnog modela bankarstva.

Poslovna mreža zadruge prisutna je i u Požeško-slavonskoj županiji sa kojom je potpisan Sporazum o suradnji za koju je zadužen regionalni direktor Đuro Ružičić, te je pokrenuta info točka u kojoj se možete informirati svakog četvrtka od 9-16 sati na adresi Sokolova 30.  Za sastanak potrebno se najaviti na mail djruzicic@zef.hr.

Inače, Etična banka u osnivanju prva je banka u RH u vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski održivi te društveno i okolišno odgovorni. Kako bi upravljanje bankom bilo maksimalno demokratično, etična banka će imati samo jednog dioničara i stopostotnog vlasnika – Zadrugu za etično financiranje (ZEF). Učlanjenjem u ZEF svaki član ujedno postaje članom i suvlasnikom etične banke, s jednakim pravom glasa (po principu “jedan član – jedan glas”) bez obzira na visinu uloženih financijskih sredstava. U etičnoj banci moći ćete koristiti sve standardne bankarske usluge koje ste i dosad koristili – mnoge potpuno besplatno i uz razvojne kamatne stope do maksimalnih četiri posto.

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: