Izum vinogradara Dinka Vojaka koji mu omogućava efikasniji rad

Autor: DK

Požežanin Dinko Vojak je kao i svi vinogradari po cijeli dan u vinogradu i to na nekoliko lokacija na kojima su zasađeni njegovi nasadi. Osim u na Sokolovcu iznad Požege, vinograde ima i na Škomiću pokraj sela Toranj.

U tijeku je rezidba loze. Najzastupljenija sorta u Vojakovom vinogradu je graševina, a rezidba je pri kraju. S rezidbom crnih sorti će pričekati jer je iskustvo pokazalo da su kasnije orezane loze otpornije na virusne i gljivične bolesti.

Ovaj vinogradar vjeruje da će uz pomoć obitelji sve uspješno i na vrijeme završiti. Odlazak mladih u inozemstvo neminovno je doveo do nedostatka radnika i povećanja cijene dnevnica rada u vinogradima. Rješenje u tom slučaju mladi vinogradar Dinko vidi u mehaniziranju što većeg broja radnji.

Ovih je dana uz pomoć EU fondova kupio novi vinogradarski traktor. Osim toga pregovara i oko nabavke kombajna za berbu grožđa. Kako je vinogradarska oprema enormno skupa odlučio se i za vlastitu inovaciju i proizvodnju. Kod vinogradarske kuće u Dragi sastavlja predrezač za rezidbu loze za kojeg koristi dijelove različitih strojeva koji se više ne upotrebljavaju. Neke dijelove kao vlastitu inovaciju sam izrađuje pri čemu mu pomaže punac Mirko Palijan.

Recimo da se cijena novog sličnog stroja za predrezidbu kreće između 10 i 15 tisuća eura. Inovativni stroj Dinka Vojaka osim što će rezati lozu na određenoj visini izvlačiti će ju među redove vinograda. Kao takvu će trebati samo pokupiti ili usitniti što će stroj također raditi.

Veoma će se brzo vidjeti kako će inovativni stroj raditi, a za očekivati je da će i drugi vinogradari od Dinka potražiti stručno mišljenje i njegovo stečeno iskustvo jer svaka mehanizacija u konačnici pospješuje i pojeftinjuje proizvodnju.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: