Izravan kontakt i pružanje pomoći osobama s invaliditetom diljem Požeštine (foto)

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Brojne aktivnosti Centra za socijalnu skrb Požega, Podružnica Obiteljski centar, koje se provode u sklopu programa Pomoć zajednici pri socijalnom uključivanju starijih osoba i osoba s invaliditetom sve više su vidljivije što potvrđuje gotovo svakodnevna nazočnost kod onih osoba kojima je potrebna stvarna pomoć u različitim potrebama. Sama aktivnost je nastavak suradnje suradnje sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje putem kojeg je zaposleno šest žena koje obavljaju poslove na području više lokalnih jedinica samouprave, gradova Požege i Pleternice te općina Velike i Čaglina. Tako su jučer čelnice Centra za socijalnu skrb Požega i Obiteljskog centra, Martina Vlašić i Mirjana Jugović, obišle korisnike u njihovim domovima kako bi se uvjerile u zadovoljstvo korisnika pružanim uslugama na što im je osmjeh starijih i nemoćnih osoba na njihovom licu rekao više od riječi.

-Putem projekta provode se aktivnosti provođenja vremena i pratnja starijih osoba i osoba s invaliditetom radi dostupnosti različitim socio-kulturnim sadržajima, šetnja, boravak u prirodi, posjet udrugama i ustanovama, uključivanje u kulturne i rekreacijsko sportske sadržaje na lokalnoj razini, posjet knjižnici i to sve ovisno o mogućnostima i individualnim interesima korisnika – ističe ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Pristup osobama koje su u potrebi, a da na to ostvaruju određena prava, ima za cilj integraciju starijih osoba i osoba s invaliditetom u zajednicu, uspostavljanje prijateljskih odnosa, osmišljavanje grupnih i individualnih radionica, likovnih, glazbenih…, rad na osnaživanju i jačanju preostalih sposobnosti kao i podrška članovima obitelji osoba s invaliditetom kako bi se u određenoj mjeri barem donekle rasteretila obveza članova obitelji.

-Prema evidenciji Centra za socijalnu skrb Požega 312 korisnika su osobe pod skrbništvom, 87 korisnika je priznato pravo na pomoć u kući, 259 korisnika prima osobnu invalidninu, 419 korisnika prima doplatak za pomoć i njegu u smanjenom opsegu, 251 korisnika prima doplatak za pomoć i njegu u punom opsegu, 24 korisnika prima status roditelja njegovatelja, a 58 korisnika prima naknadu do zaposlenja – dodaje Martina Vlašić i nastavlja kako su u program „Pomoć zajednici“ uključena i djeca školske dobi, odrasle osobe s invaliditetom te starije osobe. Svakom se pristupa individualno, poštujući njihove potrebe i mogućnosti.

-Putem programa se mogu aktivnosti provoditi u domu korisnika ili prema dogovoru. Druženje s korisnicima i vrsta pomoći koja im najbolje odgovara prilagođava se njihovim željama, mogućnostima i potrebama. Svakog četvrtka odvijaju se supervizijski sastanci u Podružnici Obiteljski centar gdje djelatnice javnih radova izmjenjuju ideje i međusobna iskustva rada s korisnicima, zajednički rješavamo poteškoće s kojima se susreću u svom radu i dogovaramo zajedničke aktivnosti s korisnicima kojima je izlazak iz izolacije dodavanje jednog važnog sadržaja u životu, jačanje socijalne mreže i kontakata što je čovjeku kao društvenom biću vrlo važno za rast, razvoj i očuvanje emocionalne stabilnosti – pojašnjava predstojnica Podružnice obiteljskog centra Mirjana Jugović.

Povratne informacije korisnika o zadovoljstvu pružanih usluga su za svaku pohvalu, kako za pristup prema njihovim potrebama tako i za sve one druge pojedinosti koje imaju posebnost kod svakog pojedinca i korisnika programa. Opravdana je bojazan korisnika zbog vremenskog ograničenja ovakvih i sličnih projekata koji se ostvaruju kao programi javnih radova. O tome koliko osobama u potrebi znači posjeta, podrška, društvo ali i pomoć teško je opisati jer to znaju i mogu znati samo oni koji imaju kontakt i rade s takvim osobama.

Treba ostati u uvjerenju da će biti financijskih sredstava za slične programe kako bi se održao kontinuitet u pružanju izvaninstitucionalnih usluga za koje je svakim danom potreba sve veća.

no images were found

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: