Izravan kontakt i pružanje pomoći osobama s invaliditetom diljem Požeštine (foto)

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Brojne aktivnosti Centra za socijalnu skrb Požega, Podružnica Obiteljski centar, koje se provode u sklopu programa Pomoć zajednici pri socijalnom uključivanju starijih osoba i osoba s invaliditetom sve više su vidljivije što potvrđuje gotovo svakodnevna nazočnost kod onih osoba kojima je potrebna stvarna pomoć u različitim potrebama. Sama aktivnost je nastavak suradnje suradnje sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje putem kojeg je zaposleno šest žena koje obavljaju poslove na području više lokalnih jedinica samouprave, gradova Požege i Pleternice te općina Velike i Čaglina. Tako su jučer čelnice Centra za socijalnu skrb Požega i Obiteljskog centra, Martina Vlašić i Mirjana Jugović, obišle korisnike u njihovim domovima kako bi se uvjerile u zadovoljstvo korisnika pružanim uslugama na što im je osmjeh starijih i nemoćnih osoba na njihovom licu rekao više od riječi.

-Putem projekta provode se aktivnosti provođenja vremena i pratnja starijih osoba i osoba s invaliditetom radi dostupnosti različitim socio-kulturnim sadržajima, šetnja, boravak u prirodi, posjet udrugama i ustanovama, uključivanje u kulturne i rekreacijsko sportske sadržaje na lokalnoj razini, posjet knjižnici i to sve ovisno o mogućnostima i individualnim interesima korisnika – ističe ravnateljica Centra za socijalnu skrb Požega Martina Vlašić.

Pristup osobama koje su u potrebi, a da na to ostvaruju određena prava, ima za cilj integraciju starijih osoba i osoba s invaliditetom u zajednicu, uspostavljanje prijateljskih odnosa, osmišljavanje grupnih i individualnih radionica, likovnih, glazbenih…, rad na osnaživanju i jačanju preostalih sposobnosti kao i podrška članovima obitelji osoba s invaliditetom kako bi se u određenoj mjeri barem donekle rasteretila obveza članova obitelji.

-Prema evidenciji Centra za socijalnu skrb Požega 312 korisnika su osobe pod skrbništvom, 87 korisnika je priznato pravo na pomoć u kući, 259 korisnika prima osobnu invalidninu, 419 korisnika prima doplatak za pomoć i njegu u smanjenom opsegu, 251 korisnika prima doplatak za pomoć i njegu u punom opsegu, 24 korisnika prima status roditelja njegovatelja, a 58 korisnika prima naknadu do zaposlenja – dodaje Martina Vlašić i nastavlja kako su u program „Pomoć zajednici“ uključena i djeca školske dobi, odrasle osobe s invaliditetom te starije osobe. Svakom se pristupa individualno, poštujući njihove potrebe i mogućnosti.

-Putem programa se mogu aktivnosti provoditi u domu korisnika ili prema dogovoru. Druženje s korisnicima i vrsta pomoći koja im najbolje odgovara prilagođava se njihovim željama, mogućnostima i potrebama. Svakog četvrtka odvijaju se supervizijski sastanci u Podružnici Obiteljski centar gdje djelatnice javnih radova izmjenjuju ideje i međusobna iskustva rada s korisnicima, zajednički rješavamo poteškoće s kojima se susreću u svom radu i dogovaramo zajedničke aktivnosti s korisnicima kojima je izlazak iz izolacije dodavanje jednog važnog sadržaja u životu, jačanje socijalne mreže i kontakata što je čovjeku kao društvenom biću vrlo važno za rast, razvoj i očuvanje emocionalne stabilnosti – pojašnjava predstojnica Podružnice obiteljskog centra Mirjana Jugović.

Povratne informacije korisnika o zadovoljstvu pružanih usluga su za svaku pohvalu, kako za pristup prema njihovim potrebama tako i za sve one druge pojedinosti koje imaju posebnost kod svakog pojedinca i korisnika programa. Opravdana je bojazan korisnika zbog vremenskog ograničenja ovakvih i sličnih projekata koji se ostvaruju kao programi javnih radova. O tome koliko osobama u potrebi znači posjeta, podrška, društvo ali i pomoć teško je opisati jer to znaju i mogu znati samo oni koji imaju kontakt i rade s takvim osobama.

Treba ostati u uvjerenju da će biti financijskih sredstava za slične programe kako bi se održao kontinuitet u pružanju izvaninstitucionalnih usluga za koje je svakim danom potreba sve veća.

no images were found

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot