IZLOŽBA U KORIST RAZVOJA

Autor: Jelenko Topić

Iz pera o prošlostiSLAVONSKA POŽEGA – Dosadašnjom poslovnom suradnjom PPK-a Kutjevo i danske tvrtke VMG, s Krunom Kaićem na čelu, podrijetlom iz požeškog kraja, došlo se do inicijative da se u Požegi organizira izložba kojom bi se predstavile privredne i razvojne mogućnosti Požeške kotline.

Predviđa se da se ta privredna manifestacija, prva takve vrste, organizira od 17. do 19. svibnja u dvorani Grabrik. Na osnovi te ideje predsjednik požeške općine Luka Dragaš na sastanku s rukovodiocima privatnih i društvenih poduzeća dogovorio je sve aktivnosti za pripremu izložbe. Cilj je utvrđivanje daljnje mogućnosti suradnje s inozemnim partnerima. U ime PPK-a Kutjeva, koji će s tom danskom tvrtkom uskoro osnovati holding-kompaniju, o organizaciji izložbe i mogućnostima ulaganja stranog kapitala u daljnji razvoj Požeške kotline govorio je Miroslav Antonić. Predviđa se da VMG uloži 50 posto, PPK Kutjevo 45 te općina Slavonska Požega pet posto u stvaranje holding-kompanije. Uključili bi se u to dvorci u Kutjevu i Trenkovu, zatim lovište kutjevačkog kombinata i još neki objekti, čime bi se zapravo požeška općina uključila u turističku ponudu te zapadnoevropske zemlje, dakako, uz nužna ulaganja u navedene objekte.

Danci nude i druge oblike zajedničkih poduzeća i ulaganja, kao što je npr. građevinarstvo u kojem namjeravaju graditi ogledne kuće danskim projektima uz jeftinije uvjete, s ciljem da se prihvati  ta nova tehnologija gradnje obiteljskih kuća i u našoj zemlji. Razmišlja  se i o suradnji  s drvoprerađivačima požeške općine u proizvodnji namještaja prema njihovu  dizajnu i tehnologiji. Na izložbi bi poduzeća imala svoje štandove uređene po zamisli likovnjaka Dragutina Bajta iz Pleternice, a pripremit će se poseban katalog izlagača, videokazete i drugo. Svoj su dolazak najavili visoki danski privrednici, a predviđa se i uključivanje zainteresiranih privrednika iz drugih zapadnih zemalja.

VEČERNJI LIST , utorak, 17.04.1990. godine, J. Topić

 

Više iz kategorije