Izložba bogate zbirke dokumentacije povodom 5. obljetnice

Autor: Požega.EU

HAZU u PŽPOŽEGA – Peta obljetnica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi bila je povod za otvorenje izložbu različite dokumentacije koja govori o radu ove ustanove u Požegi. Voditelj zavoda akademik Dubravko Jelčić izrazio je zadovoljstvo potporom koju Zavod ima i od grada požege i Požeško-slavonske županije što je omogućilo organiziranje mnogih izložbi, predavanja i okruglih stolova iz različitih područja znanosti.

O značaju i važnosti Zavoda za znanstveni i umjetnički rad kojih u Hrvatskoj ima 29 govorio je Potporedsjednik HAZU-a akademik Jakša Barbić navodeći kako onim svojim radom i te kako pridonose očuvanju nacionalnog identiteta, ali i stvaranju modernog hrvatskog društva. Iako se Zavod u Požegi ubraja među mlađe Zavode u Hrvatskoj zahvaljujući voditelju i upraviteljici ,on je, rekao je Barbić već imao 10-ak izložbi i tri izdanja zbornika što je uistinu impresivno ako se zna da su još dva izdanja u pripremi.

Upraviteljica Zavoda dr.sc. Snježana Jakobović najavila je aktivnosti koje će biti realizirane do kraja godine. Iduća godina dodala je rad Zavoda bit će uglavnom posvećen akademiku Andriji Štamparu o kojem će biti priređen tematski skup, a u suradnji s Gradom Pleternicom uredit će se spomen-soba u Brodskom Drenovcu, odakle je dr. Štampar.

Više iz kategorije