Izbori za vijeća srpske manjine za općine Čaglin i Jakšić idu u drugi krug, a troškovi njihovog provođenja idu u nebesa

Autor: Jelenko Topić

Izbori za manjinska vijeća protekle nedjelje u općinama Jakšić i Čaglin, točnije za vijeća srpske manjine, nisu zbog slabog odaziva birača završeni tako da 19. svibnja ide drugi krug. Rezultat toga trebao bi biti izbor i konstituiranje vijeća, no stari ljudi bi rekli „skuplja pita od tepsije!“ jer je svakome jasno da su troškovi tih izbora izuzetno visoki pa su opterećenje za jedinice lokalne samouprave.

Dakako da bi taj novac bilo korisnije utrošiti za drugu namjenu kao napr. za socijalne slučajeve ili rješenje nekog  komunalnog problema u naseljima.

Vijeća srpske manjine u tim općinama imaju po 10 članova, a po važećim zakonskim propisima treba ih se izabrati minimalno šest kako bi se vijeće moglo konstituirati.

-Prvi krug nas stoji 56 tisuća kuna, no tomu treba dodati troškove tiskanja listića koje plaćamo po pola zajedno sa županijom što znači da to ukupno iznosi oko 60 tisuća kuna, a vjerojatno će po sličnom principu stajati drugi krug, pa očekujemo da će oba kruga koštati općinu oko 100 tisuća – kazao nam je Dalibor Bardač, načelnik čaglinske općine.

Zanimljivo je da je ove nedjelje u jakšićkoj općini na sva biračka mjesta izašao jednoznamenkasti broj birača, a k tomu su neki zaokružili samo jednog kandidata pa su takvi listići nevažeći.

-Za troškove prvog kruga utrošene su 42 tisuće kuna, a praktički isti iznos će biti potreban za drugi krug – objasnio nam je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

Vidjevši sve ovo zaista je upitna svrha tih izbora, a štete za proračune su velike jer ima dosta stvari za koje bi se taj novac korisnije utrošio.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića