Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić: Mali proračun nije prepreka za dobre projekte i ideje

Autor: S.P./D.K.

JAKŠIĆ – Kada su 2005. bili izbori za općinske načelnike, bilo je problema oko formiranja vlasti i na molbu mojih stranačkih prijatelja, javio sam se. Već tada sam vidio prostor za kvalitetan rad, za privlačenje sredstava iz vanjskih izvora. Pomislio sam: Zašto ne donijeti svojoj sredini ta kvalitetna sredstva? Mislim da je prva investicija bila vrijedna oko 6 milijuna kuna, vodovod i kanalizacija u jednom od naselja, a mi smo raspolagali s nekih 300-tinjak kuna. Krenuli smo i u suradnji s građanima završili projekt u roku od dvije godine. Od tada do danas smo izgradili niz vodovoda i kanalizacija i evo napokon i u desetom naselju završavamo rekonstrukciju niskonaponske električne mreže. Sve bez kune duga, ali uz puno truda, rada i vizionarstva  u svakom trenutku. Može se i bilo bi ludo to ne iskoristiti, ne uzeti novac koji se nudi za neke projekte koji možda nisu komercijalno i ekonomski isplativi. To su dugoročno isplativi projekti, projekti koji jamče budućnost na ovom prostoru. To je moja vodilja – prisjeća se svojih “načelničkih” početaka Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić.

Iako s vrlo malim proračunom, ova općina uspijeva se nositi s teškim gospodarskim vremenima, ali i redovito ulagati u infrastrukturu kako bi život mještana na ovom prostoru bio što kvalitetniji.

– Mala općina ili mali proračun ne znači da ne možeš biti efikasan. Ako imaš mali proračun to ne znači da ne možeš napraviti puno dobrih stvari, samo ako se potrudimo – tvrdi Kovačević dodajući da već sada Jakšićani u pripremi imaju nekoliko vrijednih projekata koji će značajno doprinijeti razvoju ovog područja.

– Kandidirat ćemo projekt kanalizacije i vodovoda u Tekiću vrijedan 6 milijuna kuna i to su nepovratna sredstva Fonda za ruralni razvoj. Drugi je projekt  Gospodarska zona Jakšić, vrijedan oko 8,1 milijun kuna. Očekujemo  ovih dana izbor izvođača radova i potpisan ugovor za Gospodarsku zonu koja će imati sve potrebno, komunalnu i cestovnu infrastrukturu. Završavamo građevinsku dozvolu za naselje Eminovci za nogostup, vrijednost je oko 1,8 milijuna kuna. Sve smo prikupili osim suglasnosti Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, a on nam treba dati suglasnost na Parcelacijski elaborat za premoštenje vodotoka Kaptol. Obnavljamo građevinsku dozvolu za izgradnju vodovoda i kanalizacije u Cerovcu s biopročistačem i očekujemo negdje do kraja studenog da ćemo imati i tu dozvolu. U suradnji s HEP-om idući tjedan kreće izgradnja niskonaponske mreže u Eminovcima, u dužini od oko 6 tisuća metara, a paralelno s rekonstrukcijom niskonaponske mreže, radit će se i rekonstrukcija javne rasvjete. Vrijednost s PDV-om je oko 380 tisuća kuna – nabraja Kovačević.

Nakon poplava koje su zadesile ovaj kraj 2014. godine Jakšićani su se prijavili prema Europskom fondu solidarnosti za oštećenja na lokalnim cestama. Dobili su već povrat dijela sredstava, a drugi je u realizaciji. Ovih je dana u tijeku obnova kolnika i asflatiranje ulice Vilima Korajca i Baruna Trenka te Kolodvorska ulica u Jakšiću vrijednosti 520 tisuća kuna. Nositelj projekta su Hrvatske ceste. Vrijedna ideja vezana je i za zgradu stare škole.

– Imamo i građevinsku dozvolu za staru školu koju ćemo prenamijeniti u knjižnicu i čitaonicu te za potrebe Matice umirovljenika i braniteljske udruge. Tamo ima oko 540 kvadrata korisne površine, oko 400 će biti za potrebe knjižnice, ostalo za udruge, a u dvorišnom dijelu namjeravamo napraviti ekonomsku zgradu s garažama za službena vozila i vozila u komunalnom pogonu – pojašnjava.

Na području Općine Jakšić Općina Jakšić puno je mladih, a riječ je o jednoj od rijetkih sredina gdje je natalitet nadmašio mortalitet, a mali proračun ipak nadmašio zahtjevnost višemilijunskog vrtića.

– Posebno smo ponosni na vrtić koji sada već okuplja mališane s našeg područja. Nije to bilo jednostavno jer naš izvorni proračun iznosi oko 3 milijuna kuna. Prošlu godinu završili smo s oko deset milijuna kuna, upravo na način da kandidramo projekte prema EU i domaćim fondovima.Vrtić je počeo raditi s 5. rujna, imamo tri odgojne skupine, jaslice i dvije mješovite i sve su  popunjene, već ima djece na listi čekanja. Sport, kultura i društveni život u našoj sredini nisu manje važni ali, kako bi sve mogli odraditi učinkovito, ipak smo moralo ulagati kapitalna sredstva, a tu su manje dobile upravo sportske udruge, kulturno-umjetnička društva i ostali, iako i oni rade dobro i vrijedno i puno doprinose razvoju. Nadam se, kada ovo sve privedemo kraju, više ćemo moći dati na obnovu sportskih terena, obnovu kulturno-umjetničkih društava i uvjete njihovog rada i to u smislu da  zadovoljimo potrebe starijih, ali ponajprije da privučemo mlade bez kojih, sve ovo što radimo neće imati puno smisla – kaže Kovačević.

Od politike na državnoj razini, u Jakšiću, kaže prvi čovjek općine, očekuju samo dobru i korektnu suradnju. Smatra da pri kandidiranju prema EU fondovima politika ne može puno pomoći već dobri vanjski suradnici koji će pomoći u pripremi te dobra strategija razvoja u skladu s pravilima Europske unije. Općina Jakšić među prvima je u županiji izradila  svoju strategiju. Nadaju se da će uspjeti kao i do sada te  biti efikasni u privlačenju sredstava iz fondova i naših ministarstva.

– Ne treba politika ništa posebno odraditi, ali do sad se događalo da upravo politika bude kočnica, što je bilo vrlo nelogično – zaključuje Kovačević koji od svojih političkih početaka do danas, kada se već profilirao u uspješnog lokalnog čelnika koji vizionarski prati mogućnosti, nije imao lagodan put, ali kako ističe, iz svakog koraka ponešto je naučio.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: