Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić: Mali proračun nije prepreka za dobre projekte i ideje

Autor: S.P./D.K.

JAKŠIĆ – Kada su 2005. bili izbori za općinske načelnike, bilo je problema oko formiranja vlasti i na molbu mojih stranačkih prijatelja, javio sam se. Već tada sam vidio prostor za kvalitetan rad, za privlačenje sredstava iz vanjskih izvora. Pomislio sam: Zašto ne donijeti svojoj sredini ta kvalitetna sredstva? Mislim da je prva investicija bila vrijedna oko 6 milijuna kuna, vodovod i kanalizacija u jednom od naselja, a mi smo raspolagali s nekih 300-tinjak kuna. Krenuli smo i u suradnji s građanima završili projekt u roku od dvije godine. Od tada do danas smo izgradili niz vodovoda i kanalizacija i evo napokon i u desetom naselju završavamo rekonstrukciju niskonaponske električne mreže. Sve bez kune duga, ali uz puno truda, rada i vizionarstva  u svakom trenutku. Može se i bilo bi ludo to ne iskoristiti, ne uzeti novac koji se nudi za neke projekte koji možda nisu komercijalno i ekonomski isplativi. To su dugoročno isplativi projekti, projekti koji jamče budućnost na ovom prostoru. To je moja vodilja – prisjeća se svojih “načelničkih” početaka Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić.

Iako s vrlo malim proračunom, ova općina uspijeva se nositi s teškim gospodarskim vremenima, ali i redovito ulagati u infrastrukturu kako bi život mještana na ovom prostoru bio što kvalitetniji.

– Mala općina ili mali proračun ne znači da ne možeš biti efikasan. Ako imaš mali proračun to ne znači da ne možeš napraviti puno dobrih stvari, samo ako se potrudimo – tvrdi Kovačević dodajući da već sada Jakšićani u pripremi imaju nekoliko vrijednih projekata koji će značajno doprinijeti razvoju ovog područja.

– Kandidirat ćemo projekt kanalizacije i vodovoda u Tekiću vrijedan 6 milijuna kuna i to su nepovratna sredstva Fonda za ruralni razvoj. Drugi je projekt  Gospodarska zona Jakšić, vrijedan oko 8,1 milijun kuna. Očekujemo  ovih dana izbor izvođača radova i potpisan ugovor za Gospodarsku zonu koja će imati sve potrebno, komunalnu i cestovnu infrastrukturu. Završavamo građevinsku dozvolu za naselje Eminovci za nogostup, vrijednost je oko 1,8 milijuna kuna. Sve smo prikupili osim suglasnosti Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, a on nam treba dati suglasnost na Parcelacijski elaborat za premoštenje vodotoka Kaptol. Obnavljamo građevinsku dozvolu za izgradnju vodovoda i kanalizacije u Cerovcu s biopročistačem i očekujemo negdje do kraja studenog da ćemo imati i tu dozvolu. U suradnji s HEP-om idući tjedan kreće izgradnja niskonaponske mreže u Eminovcima, u dužini od oko 6 tisuća metara, a paralelno s rekonstrukcijom niskonaponske mreže, radit će se i rekonstrukcija javne rasvjete. Vrijednost s PDV-om je oko 380 tisuća kuna – nabraja Kovačević.

Nakon poplava koje su zadesile ovaj kraj 2014. godine Jakšićani su se prijavili prema Europskom fondu solidarnosti za oštećenja na lokalnim cestama. Dobili su već povrat dijela sredstava, a drugi je u realizaciji. Ovih je dana u tijeku obnova kolnika i asflatiranje ulice Vilima Korajca i Baruna Trenka te Kolodvorska ulica u Jakšiću vrijednosti 520 tisuća kuna. Nositelj projekta su Hrvatske ceste. Vrijedna ideja vezana je i za zgradu stare škole.

– Imamo i građevinsku dozvolu za staru školu koju ćemo prenamijeniti u knjižnicu i čitaonicu te za potrebe Matice umirovljenika i braniteljske udruge. Tamo ima oko 540 kvadrata korisne površine, oko 400 će biti za potrebe knjižnice, ostalo za udruge, a u dvorišnom dijelu namjeravamo napraviti ekonomsku zgradu s garažama za službena vozila i vozila u komunalnom pogonu – pojašnjava.

Na području Općine Jakšić Općina Jakšić puno je mladih, a riječ je o jednoj od rijetkih sredina gdje je natalitet nadmašio mortalitet, a mali proračun ipak nadmašio zahtjevnost višemilijunskog vrtića.

– Posebno smo ponosni na vrtić koji sada već okuplja mališane s našeg područja. Nije to bilo jednostavno jer naš izvorni proračun iznosi oko 3 milijuna kuna. Prošlu godinu završili smo s oko deset milijuna kuna, upravo na način da kandidramo projekte prema EU i domaćim fondovima.Vrtić je počeo raditi s 5. rujna, imamo tri odgojne skupine, jaslice i dvije mješovite i sve su  popunjene, već ima djece na listi čekanja. Sport, kultura i društveni život u našoj sredini nisu manje važni ali, kako bi sve mogli odraditi učinkovito, ipak smo moralo ulagati kapitalna sredstva, a tu su manje dobile upravo sportske udruge, kulturno-umjetnička društva i ostali, iako i oni rade dobro i vrijedno i puno doprinose razvoju. Nadam se, kada ovo sve privedemo kraju, više ćemo moći dati na obnovu sportskih terena, obnovu kulturno-umjetničkih društava i uvjete njihovog rada i to u smislu da  zadovoljimo potrebe starijih, ali ponajprije da privučemo mlade bez kojih, sve ovo što radimo neće imati puno smisla – kaže Kovačević.

Od politike na državnoj razini, u Jakšiću, kaže prvi čovjek općine, očekuju samo dobru i korektnu suradnju. Smatra da pri kandidiranju prema EU fondovima politika ne može puno pomoći već dobri vanjski suradnici koji će pomoći u pripremi te dobra strategija razvoja u skladu s pravilima Europske unije. Općina Jakšić među prvima je u županiji izradila  svoju strategiju. Nadaju se da će uspjeti kao i do sada te  biti efikasni u privlačenju sredstava iz fondova i naših ministarstva.

– Ne treba politika ništa posebno odraditi, ali do sad se događalo da upravo politika bude kočnica, što je bilo vrlo nelogično – zaključuje Kovačević koji od svojih političkih početaka do danas, kada se već profilirao u uspješnog lokalnog čelnika koji vizionarski prati mogućnosti, nije imao lagodan put, ali kako ističe, iz svakog koraka ponešto je naučio.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot