Ivan Grgić ponovo izabran za predsjednika udruge „Kutjevački vinari“, a najavljen Festival graševine

Autor: Jelenko Topić

-Kroz 2018. godinu organizirali smo Festival graševine sa ocjenjivanjem vina i simpozijem o toj sorti, obilježili Martinje i Vincelovo, te pripremili niz projekata od kojih je dio u provedbi među kojima je najznačajniji „Klonska selekcija graševine“ dajući  četiri klona na tržište, a iduće godine stižu novi cijepovi – kazao je u izvješću o radu Udruge „Kutjevački vinari“ u Kutjevu dosadašnji predsjednik Ivan Grgić na izbornoj skupštini dodajući da su potporu dali grad Kutjevo i županija. Imali su stručne izlete, ostvaruju suradnju sa nizom udruga i institucija uključujući  visoko i srednje obrazovanja, te znanosti, a priprema se gradnja Kuće vinara.  Grgić  je ponovo izabran za predsjednika,  kao i novi Upravni odbor.

Dopredsjednik Udruge Krunoslav Sontaki najavio je za ovu godinu nastavak sličnih aktivnosti, te pripremu da Kutjevo bude regionalni centar za senzorno ocjenjivanje vina.

Najavljen je Festival graševine za 31. svibnja kada će se održati simpozij na temu vinskog turizma, a proglasiti će rezultate ocjenjivanja vina, te proglasiti šampione.

-Grad ulaže godišnje 1,5 milijuna kuna za gospodarstvo u čemu vinari imaju svoje mjesto, a i nadalje ćemo podržavati aktivnosti oko graševine- kazao je zamjenik kutjevačkog gradonačelnika Ivica Malnar. Zahvalio se vinarima za suradnju kod organizacije ovdašnjih priredbi.

-Bez zajedničkog djelovanja udruge, Kutjeva dd i svih drugih nema iskoraka pa trebamo biti jedinstveni, a neophodno je zaštititi geografsko porijeklo i autohtonost graševine- istakao je pozdravljajući skup zamjenik požeškog župana Željko Jakopović i zatražio angažiranje u projektu Svijet graševine, a dodao je da je sa Hrvatskim šumama dogovoreno uklanjanje zapuštenih površina radi sprečavanja širenja zlatne žutice.

Kroz raspravu je vinar Ivica Perak upozorio da je u berbi ostalo desetak posto neobranog grožđa što utječe na krčenje vinograda pa to treba zaustaviti. Pročelnik Poljoprivrednog odjela požeškog Veleučilišta mr. Josip Mesić je istakao njihovu orijentaciju na suradnju sa proizvođačima i udrugama.

Nakon skupštine tvrtka Kokot agro organizirala je stručno predavanje o suvremenom pristupu gnojidbi vinove loze.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: