Iseljeni Vlatkovčani ponovo se okupljaju 4. svibnja u rodnom selu-nakon prvog susreta uredili mjesni dom

Autor: Jelenko Topić

Susret iseljenih žitelja sela Vlatkovac u čaglinskom kraju održan prije godinu dana ulazi u tradiciju jer se priprema ponovno takvo okupljanje i to 4. idućeg mjeseca u prigodi blagdana sv. Josipa Radnika kojega Vlatkovčani slave od pradavnih vremena. Ključni nositelji organizacije su Franjo Mihović nastanjen u Završju pokraj Požege i njegov  imenjak Franjo Vukušić, koji živi u Turopolju kod Velike Gorice.

-Okupljanje je toga dana u 11 sati u mjesnom domu nakon čega će se sudionicima i gostima, kojih očekujemo oko 80, obratiti čelnici Požeško-slavonske županije i općine Čaglin, koji ove godine daju potporu organizaciji susreta – kaže nam Franjo Mihović i dodaje da će se sveta misa služiti sljedećeg dana tj. u nedjelju 5. svibnja od 11 sati u kapeli sv. Josipa Radnika, a vodit će je čaglinski župnik Milan Klobučar.

Cilj svega je revitalizacija sela Vlatkovac i cijelog kraja, a nekadašnji stanovnici su konkretnim aktivnostima, počevši od organizacije ovih susreta pa do vlastitog ulaganja za uređenje tamošnjeg doma, to pokazali.

-Nakon susreta prošle godine organizirali smo se i sakupili 15 tisuća kuna kojima smo postavili podlogu u mjesni dom, te uredili unutrašnjost i nabavili pribor za objedovanje kako bi pedesetak sadašnjih mještana imalo mjesto za okupljanje, kao i korištenje za potrebe svojih obitelji u različitim prigodama kao što su krizme, pričesti, karmine i druge obiteljske svečanosti – nastavlja nam Mihović izražavajući nadu da će općina Čaglin uskoro obnoviti krov i fasadu doma sagrađenog šezdesetih godina novcem i dobrovoljnim radnim akcijama mještana. Stoga se sadašnji i nekadašnji Vlatkovčani nostalgično sjećaju poznatih zabavnih večeri koje su se u domu organizirale, a to ih sentimentalno povezuje.

Na drugi Susret iseljenih Vlatkovčana dolazak su najavili pojedinci i obitelji iz Rijeke, Australije, Zagreba, Osijeka, Požege itd. Tijekom susreta, druženja i zajedničkog ručka nastupit će kao i prošle godine dvojica svirača iz toga sela.

Foto: Arhiva, pozega.eu

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića