U iščekivanju suza sv. Lovre: Sedmu godinu zaljubljenici u zvijezde noć proveli na Papuku

Autor: DK

STRIJEŽEVICA – Sedmu godinu zaredom zaljubljenici u zvijezde noć su proveli na visoravni Metaljka u blizini Striježevice. Naime, u organizaciji Parka prirode Papuk tamo je održan Astro party, odnosno noć kada se s najmračnije točke u Hrvatskoj, sjeverno od Save, promatraju zvijezde.

Od planinara doznajemo da je godišnje okupljanje na Metaljki, u dane suza sv. Lovre, krenulo kao neformalno druženje planinara. Iz godine u godinu broj sudionika se povećavao, a počeli su dolaziti i iz drugih krajeva Hrvatske.
Za razliku od lani kada su jutro dočekali u kratkim rukavima ovogodišnja je noć bila prilično hladna, no vedro je nebo opravdalo dolazak stotinjak promatrača zvijezda.

Iznad Metaljke je uočena i međunarodna svemirska postaja “Mir”. Krug napravi za sat i pol. Inače kad su povoljni preleti sve četiri postaje su vidljive tijekom jedne noći – pojasnio je predavač Boris iz Zagreba.

– Astro party organiziramo s ciljem da ljudi dođu naučiti nešto više o nebeskim tijelima, konkretno zvijezdama koje možemo promatrati za ovako vedrih večeri. Svake nas je godine sve više, a ove godine imamo sreću da je vedro. Redovito organiziramo i predavanje pa smo tako lani imali prezentaciju o ljetnom nebu dok smo godine ugostili vrhunskog stručnjaka iz Zagreba koji je održao predavanje na temu “Kometi i meteori” – rekao nam je Miro Mesić iz Parka prirode Papuk.

/Foto: M.M., V.T. i L.M./

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: